Erdő Péter: Sokáig élhetünk az eucharisztikus kongresszus élményéből
2021. szeptember 20. 15:35

Hosszú ideig élhetünk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) élményéből - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek hétfőn Budapesten.

A szeptember 5. és 12. között Budapesten megrendezett katolikus világeseményt értékelő sajtótájékoztatón Erdő Péter kiemelte: sok minden megmarad a kongresszus után, több műfajban, az irodalom, a zene, a képzőművészet területén is születtek új alkotások, például a roma mise vagy a Budapest klezmer mise, és megmaradnak a miseruhák, az ötvösmunkák. A kongresszus legfontosabb tapasztalata azonban, hogy „nem mi csináltuk”.

„Rengeteg ember fáradozott érte, mégsem emberi munka eredménye volt” - fogalmazott a bíboros. Hozzátette: ez volt a kongresszus célja, hogy „megérezzük a világban működő Isten ellenállhatatlan, szelíd erejét”. Szelíd tömeg vonult a Kossuth térről a Hősök terére, és derűs, szelíd közösség vett rész a pápai misén is - mondta a bíboros, megjegyezve, hogy Ferenc pápát is meglepte, hogy ilyen örömmel fogadták Budapesten. Zsuffa Tünde, a NEK sajtófőnöke ismertette: a kongresszus idején Magyarország 83 ország zarándokait látta vendégül.

A rendezvénysorozat kiemelt eseményeinek helyet adó Hősök terén kétezer négyzetméternél is nagyobb színpad épült fel, az összes lelátó és színpad mérete meghaladta az ötezer négyzetmétert, a helyszíneken 19 ezer széket használtak. Kétezer-ötszáz önkéntes, köztük hatszáz cserkész összesen 75 ezer órát dolgozott. Az önkéntesek átlagéletkora 33 év volt, a legidősebb segítő egy 82 éves felvidéki asszony volt, akinek a szülei az 1938-as eucharisztikus világkongresszuson ismerkedtek meg. A kongresszusra 600 újságíró, fotós regisztrált, a világ mintegy 250 országában közvetítették élőben a nyitó, a záró szentmisét, valamint a gyertyás körmenet egy-egy részletét. A rendezvénysorozaton 50 szinkrontolmács és jeltolmács dolgozott - sorolta a NEK sajtófőnöke.

Zsuffa Tünde közölte: ahogy az előző, cebui kongresszus után árvaházat hoztak létre a szervezők, úgy a budapesti kongresszus után egy segítő hálózatot. A bizdramagad.hu oldalon miden élethelyzet jellemző problémáira, így párválasztásra, függőségre, a gyermeknevelés nehézségeire, házassági krízisre, magányra, demenciára kínálnak segítséget az egyház által ajánlott szakemberek.

MTI
Címkék:
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó