Kínai elnök: nem szabad engedni a külső erők belügyekbe való beavatkozását
2021. szeptember 17. 13:46

Hszi Csin-ping kínai elnök arra szólította fel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagjait pénteken, hogy ne engedjék a külső erők beavatkozását a régió országainak belügyeibe.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében Hszi úgy fogalmazott: "fenn kell tartanunk a bizalmat saját rendszereinkben, ellen kell állnunk a lekezelő kioktatásnak, és támogatnunk kell az országokat olyan fejlődési utak és kormányzási modellek alkalmazásában, amelyek összeegyeztethetőek saját, nemzeti feltételeikkel".
   
Hszi mindezt két nappal azután mondta, hogy a brit, az amerikai és az ausztrál kormány bejelentette egy új, háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását, egyebek közt azzal a céllal, hogy az ausztrál haditengerészetet nukleáris meghajtású tengeralattjárókkal szerelje fel az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartására hivatkozva.
 
Ausztrália és az Egyesült Államok pedig a két ország védelmi és külügyminisztereinek csütörtöki tárgyalásai után közös közleményben érintett több ázsiai témát, például Tajvan, Kína, Hongkong és az ujgurok ügyét.
   
A Kínával szomszédos Afganisztánról szólva Hszi Csin-ping a beszédében hangsúlyozta, hogy az SCO tagjainak bátorítaniuk kell Afganisztánt egy befogadó politikai keret kialakítására, mérsékelt kül-és belpolitika alkalmazására, valamint a terrorizmus minden formájával szembeni küzdelemre, továbbá a béke, a stabilitás és a fejlődés irányába mutató törekvésre.
   
A kínai elnök említést tett továbbá a világjárvány elleni közös fellépés fontosságáról, a nemzetközi együttműködés elmélyítését, valamint a védőoltások méltányos elosztását szorgalmazva. Úgy vélekedett, hogy határozottan ki kell állni a koronavírus eredetét célzó vizsgálatok átpolitizálása ellen. Emlékeztetett rá, hogy Kína eddig csaknem 1,2 milliárd dózis vakcinát juttatott a világ több mint száz országának és nemzetközi szervezeteknek, ezzel a világ legnagyobb oltóanyag-szolgáltatója. A tervek szerint az év végéig 2 milliárd dózisra növelik a más országoknak juttatott védőoltás-adagok számát - tette hozzá.
   
Hszi arról is beszélt, hogy a SCO-tagállamok járvány utáni helyreállását segítendő, Kína továbbra is megosztja majd piaci lehetőségeit, és a tervek szerint 2,3 ezer milliárd dollárra növeli a SCO tagállamaival folytatott kereskedelmének összesített értékét az elkövetkező öt évben. Emellett oktatási és egyéb programok keretében igyekszik majd segítséget nyújtani a többi tagállamnak a szegénység felszámolásához.
   
A 2001-ben alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőkként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Irán és Mongólia. A tagállamok vezetőinek találkozójára az idén Tádzsikisztán fővárosában, Dusanbéban került sor, ám a koronavírus-járvány miatt többen videókapcsolaton keresztül vesznek részt az eseményen.

MTI
Címkék:
  • A jogállamra támadna a szélsőbal
    Tölgyessy Péter alkotmányjogász, az SZDSZ egykori elnöke szerint rendőrségi ügy lenne, ha a szélsőbal felfüggesztené az Alaptörvényt.
  • A kormány nemzetben gondolkodik
    A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes kedden Budapest IX. kerületében.
  • Európa sokszínűségének alapja a nemzeti identitás
    Kövér László: „Mi, magyarok, és az európai emberek elsöprő többsége nem posztkeresztény és posztnemzeti birodalmi jövőt akar magának és utódainak, hanem hagyományaikra és kultúrájukra támaszkodó nemzetek szuverén államainak együttműködése révén megerősödő Európában szeretne élni."
MTI Hírfelhasználó