Potápi: a diaszpóra magyarsága akarva-akaratlanul Magyarországot képviseli
2021. szeptember 16. 21:51

 A diaszpóra magyarsága akarva-akaratlanul Magyarországot képviseli a világban, hiszen azokban az országokban, ahol élnek, a többségi nemzet rajtuk keresztül ismeri meg a magyarokat - jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár csütörtök este Bécsben, a Kormorán együttes Összetartozás Koncertjét felvezető köszöntőjében.

A koncertet eredetileg 2020-ban, a Nemzeti összetartozás évében szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt, mint megannyi esemény, ez is elmaradt. Annál nagyobb örömmel és lelkesedéssel várták a szervezők - a bécsi Kaláka Klub tagsága és elnökük, Wurst Erzsébet - a csütörtöki koncertet, amelynek fő támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága volt, és amelynek a bécsi Akzent Színház adott otthont.

Potápi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy ez az ünnepi koncert késett ugyan egy évet, de a magyarság összetartozásának élményét megélni, közösségben együtt lenni, és így vagy úgy, most épp a zene által összekapcsolódni, nincs évszámokhoz kötve.

A trianoni békediktátum utáni száz évről szólva köszönetet mondott azoknak az ismert személyiségeknek, akik megjelenítették a magyar nemzetet a XX. században és a XXI. század elején. Ugyanakkor köszönetet mondott "azoknak is, akiknek a nevét nem ismerjük - szüleinknek, nagyszüleinknek, dédszüleinknek -, akik a vállukra vették a nemzetet, és minden nehézség ellenére továbbvitték. Nekik köszönhetjük, hogy ma még magyarul beszélhetünk, és egyáltalán magyar nemzetről beszélhetünk".

Az államtitkár beszélt a világban szétszóródott magyarokról, akik új hazájukban megőrizték és továbbadták a magyarság kultúráját, a magyar nyelvet, a magyar zenét és művészetünk ezernyi kincsét.

Örömét fejezte ki, hogy a koncerten nemcsak a bécsi, illetve burgenlandi magyarokat, hanem Felvidékről érkezett magyar diákokat és tanáraikat is köszöntheti a közönség soraiban.   Potápi meleg szavakkal méltatta az ünnepi koncertet adó Kormorán együttest: "koncertjeiken nemcsak a magyarság összefogása jelenik meg, hanem zenéjükben is a legrégebbi dallamok szólalnak meg a szabadság hangján."

A Kormorán zenekart Koltay Gergely alapította 1976-ban. Elsőként ötvözték Magyarországon a népi hangszereket - furulya, töröksíp, hegedű, citera, duda - a rock elektromos hangszerparkjával. A zenei stílust Koltay folk-rocknak nevezte el, mely akkoriban forradalmi újdonság volt a hazai könnyűzenében. Az elmúlt 44 év alatt jó néhány követője akadt e zenei mozgalomnak, és az együttes számos sikert tudhat maga mögött. Küldetésüknek tekintik a magyar nyelv ápolását és a hazai népzenei kultúra terjesztését a rock nyelvével kiegészítve. Magyarországon kívül folyamatosan koncerteznek a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken. A zenekart 2006-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki, míg az alapító Koltay Gergely számos rangos elismerés és díj birtokosa.

MTI
Címkék:
  • Rákosi-korszak: Karácsony megfenyegette a kormányfőt
    Dr. Somogyi János: Soha nem számított kivételes, különleges esetnek és ma sem számít annak, hogy mentális problémákkal küzdő, pszichésen sérült, fél-, vagy egész bolondok kerülnek felszínre, sőt hatalomra. Súlyos esetekben tragikus eredményre vezet, ha ilyen személyek egy ország, vagy akár egy földrész feletti hatalomra jutnak.
  • Az erdő üzem, tanterem – és örökkévalóság
    Ugron Ákos Gábor: Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.
  • A kettős mércés EP-szélsőség
    Győri Enikő nem emlékszik parlamenti vitára és felháborodásra azzal kapcsolatban, amikor a szocialista-liberális Gyurcsány-kormány idején, 2006 októberében, a rendőrség szétverte a 1956-os forradalomra emlékező békés tüntetőket. „A rendőrterror erői ma a legeurópaibb pártnak hazudják magukat, és az EP meg őket támogatja" - emelte ki a Fidesz képviselője
MTI Hírfelhasználó