Borrell Libanonban akar rendet csinálni: sürget...
2021. augusztus 3. 21:31

Az Európai Unió továbbra is sürgeti a libanoni hatóságokat, hogy vizsgálják ki a 2020 augusztus 4-én a bejrúti kikötőben történt robbanás körülményeit, és késedelem nélkül tegyék közzé a nyomozati eredményeket. Ezt hangsúlyozta keddi sajtóközleményében Josep Borrell, az unió kül - és biztonságpolitikáért felelős főképviselője egy nappal tragédia egyéves évfordulója előtt.

Borrell emlékeztetett: az robbanás több mint 200 halálos áldozatot és több ezer sebesültet követelt, továbbá széles körű károkat okozott otthonokban és üzletekben. Az Európai Unió a lehető leggyorsabban jelentős segítséget nyújtott a detonáció okozta károk helyreállításban.
   
"Az EU emellett arra ösztönzi a libanoni politikai vezetőket, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és ne késlekedjenek egy olyan kormány kialakításával, amely erős felhatalmazással rendelkezik a jelenlegi gazdasági, pénzügyi és szociális válság kezelésére, a régóta esedékes reformok végrehajtására, valamint a 2022-es választások előkészítésére" - tette hozzá a főképviselő.
   
Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet nehezített a több mint kétszáz ember halálát okozó robbanás. Múlt hétfőn Nadzsib Mikati milliárdos üzletembert bízta meg kormányalakítással Michel Aun libanoni elnök a parlamenti pártokkal lefolytatott konzultációkat követően. Mikati szakértői kormányának fő feladata az ország pénzügyi gondjainak rendezése lesz.
 

MTI
Címkék:
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó