Huszonkét párt és mozgalom indul a csehországi parlamenti választásokon
2021. augusztus 3. 20:39

Huszonkét párt, mozgalom és választási koalíció indul a októberi képviselőházi választásokon Csehországban - jelentette kedden a helyi média, miután délután lejárt a jelölési határidő.

A legutóbbi, négy évvel ezelőtti választáson nagyjából egyharmadával több, 31 párt indított jelölteket. Most is, akárcsak a korábbi választásokon, a pártok nem minden választói kerületben indítottak saját jelölteket.
   
A legnagyobb választék Prágában és a Dél-Morvaországi régióban lesz, ahol egyaránt 21-21 párt jelöltjei indulnak a megmérettetésen. Négy régióban - Karlovarsky, Ústecky, Liberecky, Královohradecky - viszont csak 17 párt fog versenyezni a képviselői helyekért.
   
Csehország 14 választói kerületre van osztva, amelyet a 13 régió és a régiós szintű jogosultságokkal rendelkező főváros alkotnak. A képviselőháznak, amely a kétkamarás parlament alsóháza, 200 tagja van. A parlamenti küszöb pártoknak 5 százalék, kétpárti választási szövetségnek 8 százalék, többpárti koalíciónak pedig 11 százalék.

Csehországban a választások már hagyományosan kétnaposak. Milos Zeman államfő idén október 8-ra és 9-re írta ki a voksolást.

A legutóbbi felmérések szerint jelenleg a legnagyobb támogatottsága az Andrej Babis kormányfő vezette ANO mozgalomnak van, amelyet két ellenzéki választási szövetség a hárompárti Spolu (Együtt-Polgári Demokrata Párt, KDU-CSL, TOP 09), valamint a Cseh Kalózpárt, illetve a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártok szövetsége alkot. Az ANO támogatottsága jelenleg 25-26 százalék körül mozog, míg a két ellenzéki csoportosulásé 2-3 százalékkal alacsonyabb. Helyi megfigyelők szerint ez a három politikai erő a legesélyesebb a választási győzelemre.

Csehországban arányos választási rendszer van, ezért a választások után szinte mindig koalíciós kormányok alakulnak.
  

MTI
Címkék:
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó