Az Egyesült Államok bővíti a befogadható afgán menekültek számát
2021. augusztus 2. 21:30

A tálibok erőszakos cselekedeteire hivatkozva az Egyesült Államok bővíti a befogadható afgán menekültek számát - áll az amerikai külügyminisztérium hétfői közleményében.

A tárca közölte, hogy az új, "kettes prioritás" nevet viselő intézkedés értelmében "kiterjesztik az Egyesült Államokba való végleges letelepedés lehetőségét sok ezer afgán állampolgárra és közvetlen családtagjaikra, akik veszélyeztetettek lehetnek amerikai kapcsolataik miatt, de nem jogosultak a Speciális Bevándorló Vízum (SIV) igénybevételére."

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint egyes afgán állampolgárok mostantól az Egyesült Államok menekültügyi programján keresztül folyamodhatnak végleges letelepedési engedélyért. Az új szabályozás vonatkozik például azokra, akik egy az amerikai kormány által finanszírozott programban dolgoznak, vagy dolgoztak Afganisztánban, illetve akik az Egyesült Államokban működő médiavállalatoknak, vagy nem kormányzati szervezeteknek a jelenlegi vagy volt alkalmazottai. Ezen kívül azok is pályázhatnak, akik vállalkozóként, tolmácsként vagy fordítóként dolgoztak az Egyesült Államok és a NATO afganisztáni katonai műveletében.

Az amerikai és a NATO vezette szövetséges haderő májusban megkezdett kivonulásával párhuzamosan a tálibok az utóbbi két hónapban nagyszabású hadműveleteket indítottak, és jelentős területeket foglaltak el a közép-ázsiai országban, ugyanakkor még nem került kezükre egyetlen tartományi főváros sem. A biztonsági helyzetre tekintettel több ország is felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az ország területét a leghamarabb elérhető kereskedelmi járatokkal.

A Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció hivatalosan júliusban indította el azt a kimenekítési hadműveletet, amelynek során azokat az afgán állampolgárokat mentik ki az ázsiai országból, akik a háború során segítették az amerikai erőket és ezért fennáll a veszélye, hogy a tálibok áldozataivá válnak, miután az Egyesült Államok kivonult az országból.

Az amerikai erőkkel együttműködő afgán állampolgárok első, több mint 200 fős csoportja pénteken érkezett meg az Egyesült Államokba. Az első evakuációs járattal  221 afgán állampolgár érkezett a különleges vízumprogram keretében, köztük 57 gyerek és 15 csecsemő.

Joe Biden a járat megérkezését "fontos mérföldkőnek" nevezte, egyúttal közölte, hogy szeretné elismerésben részesíteni azokat a háborús veteránokat, diplomatákat és egyéb amerikai állampolgárokat, akik szószólói voltak az afgán állampolgároknak. Az elnök köszönetet mondott az afgánoknak amiatt, hogy az Egyesült Államok "oldalán állnak", s úgy fogalmazott: büszke arra, hogy "otthon üdvözölheti őket".

Az amerikai kongresszus csütörtökön hagyta jóvá azt a jogszabályt, amely további 8000 vízumot és 500 millió dollárt tesz elérhetővé az afgán vízumprogram számára.

MTI
Címkék:
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó