Kalotaszegi találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson
2021. augusztus 2. 19:35

Kalotaszeg gyöngyei címmel országos találkozót tartanak szombaton Törökszentmiklóson, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóházában.

Az egész napos eseménysorozat, amely védettségi igazolvány nélkül látogatható, a Kalotaszegi barangolók - a gyöngyök világában című, népi ékszereket és viseletdarabokat bemutató kiállítás és Pauer Dániel Élménymorzsák Kalotaszegről című fotókiállításának megnyitójával veszi kezdetét az egyesület alkotóházában - tájékoztatta Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület hétfőn az MTI-t.

A megnyitók után néprajzi előadások várják a látogatókat: Doktor László etnográfus, koreográfus; Katona Edit, a Magyar Néprajzi Múzeum textil- és viseletgyűjteménye főmuzeológusa, valamint Kiss Gabriella népi ékszerkészítő, népi iparművész lép pódiumra.

Műhelyfoglalkozások lesznek gyöngyfűzők, népi iparművészek irányításával, az alkotóház udvarán pedig gyerekeknek tartanak programokat.

Este rendezik a Kalotaszegi kincsei gálát az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes székházában, a Lukács Mozgóban, ahova csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, de az Ezerjó FolKertben élőben is követhetik az érdeklődők az eseményt.

Az esten fellép Berecz András Kossuth-díjas népdalénekes és fia, Berecz István táncos, valamint a Bürkös Zenekar, a szolnoki Tisza Táncegyüttes, az Ezerjó Szentmiklós Néptáncegyüttes, a Miklós Néptáncegyüttes, a makói Forgatós Néptáncegyüttes, Forgács Kata és Forgács Fanni, a tiszafüredi Pipás Zenekar, valamint Csermák Kristóf és Szilágyi Kenese táncos.

MTI
Címkék:
  • Az őszödi beszéd után megverték az embereket
    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban az őszödi beszédet „dermesztő pillanatnak" nevezve a magyar politikában azt mondta: ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot még ma is a baloldal vezetője.
  • RMDSZ-kongresszus Marosszentgyörgyön
    A nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán.
  • Gyurcsányi beismerés: Hazudtak reggel, éjjel meg este
    Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és garnitúrája hazudtak „reggel, éjjel meg este", kormányzás helyett félrevezettek mindenkit, a csőd szélére vezették Magyarországot.
MTI Hírfelhasználó