Veszélyes növénynek minősítve betiltaná a levendulát Brüsszel
2021. július 31. 15:59

Frexit-kampány indult el Franciaországban, miután kiderült, hogy az EU veszélyes növénynek minősítené a levendulát. Franciaország, és azon különösen Provence világszerte híres kiváló minőségi levendulájáról – ezt venné most el tőlük Brüsszel.

Egy EU-s rendelettervezet veszélyes növénynek minősítené a levendulát – adta hírül a fr24news. Az új szabályozás szerint a feldolgozott levendula (pl. levendulaolaj) csomagolásán kötelezően figyelmeztetést kellene elhelyezni a növényi termék „veszélyességére” vonatkozóan.

Pilisi Levendula - levendula ültetvény
 

A levendula-lepárlók – és más francia polgárok – nevében aggodalmait fejezi ki a Twitteren a Generation Frexit vezetője, Charles-Henri Gallois: „Legyen szó a levendula-illóolajokról vagy a sajtjainkról, az EU mindent ellenőrizni akar. Itt az ideje, hogy visszavegyük az irányítást, és magunk döntsünk a jövőnkről, a normáinkról, a törvényeinkről és a társadalmi modellünkről”.

Jelenleg mintegy 1500 francia foglalkozik levendulatermesztéssel, ami 30 ezer teljes munkaidős munkahelyet jelent. Nem beszélve a turisták évi millióiról, akiket elsősorban a levendulamezők csábítanak Dél-Franciaországba.

A francia termelők azt nem ellenzik, hogy termékeik csomagolásán feltüntessék a potenciális allergiakockázatot, de azt határozottan ellenzik, hogy olyan információkkal lássák el a címkéket, amilyenekkel a vásárlók az ipari vegyi anyagokon, például a sósav vagy különböző tisztítószerek címkéin találhatók. Ráadásul a kisgazdák nem engedhetnék meg maguknak a drága elemzési eljárást.

V4NA Hírügynökség
Címkék:
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó