Börtönbüntetéseket szabtak ki a nemzetbiztonsági törvény megszegéséért
2021. július 30. 13:13

Börtönbüntetéseket szabott ki egy hongkongi bíróság pénteken az új nemzetbiztonsági törvény megszegéséért elsőként elítélt emberre - jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

National security law: 9 years' jail for first Hong Kong resident convicted  under legislation | South China Morning Post

Leon Tong egy évvel ezelőtt, 5 nappal a motoros akciója után a törvényszékre érkezik – scmp.com

Leon Tongot terrorizmus bűntettéért nyolc, szakadár cselekmény elkövetéséért pedig hat és fél év szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Az utóbbi büntetésből öt és fél évet az elsővel párhuzamosan tölthet le, így összesen kilenc évet kell leülnie.
   
A korábban pincérként dolgozó, 24 éves férfi ellen amiatt emeltek vádat, mert tavaly július 1-jén - egy nappal a nemzetbiztonsági törvény érvénybe lépése után - motorkerékpárral rendőrök közé hajtott, miközben a 2019-es kormányellenes tüntetések jelmondatát ("Szabadítsuk fel Hongkongot - napjaink forradalma") hirdető zászlót tartott a kezében. Az ügyét tárgyaló, három bíróból álló tanács kedden ismertetett, 69 oldalas ítéletében úgy foglalt állást, hogy Tong jelentős kárt okozott a társadalomnak amikor súlyosan megsebesített három rendőrt, aki megpróbálta útját állni. Úgy találták továbbá, hogy a zászlón hirdetett szlogennel megpróbált másokat is "szakadár tevékenységre buzdítani".
   
A nemzetbiztonsági törvényhez kapcsolódó ügyekben ítélkező háromfős bírói bizottság tagjait Carrie Lam hongkongi kormányzó jelölte ki.
   
A pekingi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott és tavaly júniusban bevezetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény bírálói szerint azonban a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város az anyaországhoz történő 1997-es visszakerülését követő ötven évre.

MTI
Címkék:
  • Demokráciaexport után iszlámexport várható világszerte
    Dinamikus Egyesült Államokra lenne szükség. Ehhez képest a jelenlegi elnök csupán egy videóüzenetben emlékezett meg a húsz évvel ezelőtti tragédiáról. Mert így nem veszítette el a beszéd fonalát. Nem tévesztette össze az országokat. Vagy ne adj Isten, nem aludt el.
  • Átadták az újjáépült Lovardát a budai Várban
    Ünnepélyes keretek között átadták az újjáépült Lovardát a Budavári Palotanegyedben pénteken, a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat országos megnyitóján, amelyen bejelentették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékének új elemeit is.
  • Tehetséggel, akarattal és hittel sikeres lesz az újrakezdés
    Ésszel, tehetséggel, akarattal és hittel "nemcsak a járványt győzzük le, de az újrakezdés sikere sem marad el" - hangoztatta a köztársasági elnök pénteken Budapesten, amikor a Sándor-palotában fogadta a Magyarország Barátai Alapítvány tagjait.
MTI Hírfelhasználó