Öt embert még mindig nem találnak a leverkuseni robbanás után
2021. július 28. 22:23

Teaser-Bild

Foto: @roxxshoot.de

Továbbra sem tudni, mi okozta a keddi robbanást a németországi Leverkusen vegyipari parkjában. A detonáció következtében két ember meghalt, több mint 30-an pedig megsérültek. Öt embert még mindig keresnek, de a hatóságok szerint egyre kisebb az esélye, hogy élve megtalálják őket – hangzott el az M1 Híradójában.

Piros-fehér szalagokkal kordonozták el a játszótereket Leverkusenben. Bár a keddi robbanás után kiadott riasztást mérsékelték, a helyi hatóságok továbbra is mindenkit fokozott óvatosságra intenek. Átmenetileg bezárták a város egyik népszerű közösségi kertjét is, ahol nagyobb mennyiségű pernyét találtak. A szakemberek szerint ugyanis a levegőbe került égéstermék komoly veszélyt jelenthet az egészségre.

Nagyon fontos, hogy minden gyanús anyagot és vegyületet alaposan megvizsgáljunk. Kérjük, hogy mindenki jelentse, ha bármi szokatlant észlel. Az elővigyázatosság életet menthet, ezért zártuk be a játszótereket. Függesszük fel a kerti munkát, és ha lehet, ne fogyasszunk a kertből származó gyümölcsöt és zöldséget” – figyelmeztetett Uwe Richrath a város polgármestere.

A 480 hektárnyi területet elfoglaló Chemparkban 70 vállalat állít elő csaknem ötezerféle vegyi anyagot.

A gyártás során keletkező veszélyes hulladékot is az ipari park területén dolgozzák fel. Itt történt a kedd délelőtti robbanás, amely lángba borított egy 300 köbméteres oldószeres tartályt.

Az Észak-Rajna Vesztfália tartomány egész terültéről riasztott több száz tűzoltó több mint négy órán át küzdött a lángokkal. Végül sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz átterjedjen egy másik tartályra, amelyben 100 ezer liternyi, rendkívül gyúlékony veszélyes hulladékot tároltak.

A tragédiában az üzem több mint 30 dolgozója megsérült, egyiküket válságos állapotban szállították kórházba. Egy ember a helyszínen meghalt, a mentőalakulatok kedd este egy második holttestet is találtak a romok között.

Az áldozatok száma tovább növekedhet, mivel többen eltűntek. Szerda délután még mindig kerestek öt embert, ám a mentőalakulatok vezetője szerint egyre kisebb az esélye annak, hogy életben találják őket.

Azt továbbra sem tudni, mi okozta a robbanást.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított előzetes vizsgálatot. A kölni rendőrség különleges nyomozócsoportja csütörtökön kezdi meg munkáját a helyszínen.

Közben a tartományi környezetvédelmi hivatal közölte: a robbanás következtében olyan, dioxint és furánt is tartalmazó vegyület került a levegőbe, amely magas koncentrációban rákkeltő hatású. A vizsgálat végleges eredményét péntekre ígérik.

A leverkuseni Chemparkban nem ez az első ipari baleset. 1980-ban megsemmisítésre váró, nagy mennyiségű folyékony hulladék robbant fel. A német sajtó szerint már akkor kiderült, hogy a hulladékfeldolgozó részleg kapacitásán felül működik. Az üzemben azóta kétszer is volt kisebb tűz, idén júniusban pedig két dolgozó sérült meg, amikor az egyik konténerből erősen mérgező anyag ömlött ki.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó