Katolikus börtönlelkészek találkozója
2021. július 23. 23:23

Az idén az esztergomi Boldog Ceferino Személyi Plébánia adott otthont a katolikus börtönlelkészek éves lelkigyakorlatának július 13. és 15. között. A találkozó részben szakmai fórum, részben pedig az összetartást, az együttműködést segítő közösségi alkalom volt, amely lehetőséget biztosított a lelkészi identitás megerősítésére.
Takács Péter előadása során a büntetés és a nevelés összefüggésében kereste a börtönlelkészi szolgálat helyét a büntetés-végrehajtás rendszerében. Történelmi áttekintése után a jövő lehetséges irányait vázolta fel.

Tömő János a világiak szolgálatának hangsúlyossá válásáról tartott előadást. Rámutatott: az Egyházban felfedezhető jelenlegi tendenciák (mint például a papok számának csökkenése) fényében egyre jobban kirajzolódik, hogy a különböző szociális, missziós területeken a világi munkatársak, diakónusok nagyobb szerepet kell hogy vállaljanak. Igaz ez a börtönök lelkipásztori ellátására is.

Az előadást követő beszélgetés egyik fő témája a lelkészi/lelki szolgálat értelmezése volt.

Mészáros István Kalocsáról a liturgikus tárgyak, eszközök műértő megbecsüléséről beszélt. Előadásában a 19. századi egyházi műkincsek és a hozzájuk kapcsolódó mecenatúra bemutatása mellett Ozsvári Csaba ötvösművész alakja is különös hangsúlyt kapott. Mészáros István kiemelte: ahogy a művész megtalálta Krisztust a tárgyakkal való kapcsolatában, a lelkész is felfedezheti Krisztust az emberekkel való találkozásaiban.

Ozsvári Csabát idézte: „A művészetben és a művészeten kívül engem nem érdekel más, mint Jézus Krisztus. És semmi másról nem akarok szólni, csak Isten dicsőségéről.”

A lelkigyakorlatozókat meglátogatta Berta Tibor, a katonai ordinariátus püspöke. Személyes hangú beszélgetés során bátorította a lelkészeket. Mint a fegyveres testület belső életét jól ismerő püspök különösen is felhívta a figyelmet a jelenlét fontosságára, legyen szó akár az állományról, akár a vezetőségről vagy természetesen a fogvatartottakról.

A jelenlét missziója Krisztus jelenlétének megmutatása – hangsúlyozta.

Az Esztergomban töltött idő a szellemi mellett a lelki feltöltődés ideje is volt. A közös szentmisék, szentségimádás, rózsafüzér megerősítést jelentettek a börtönlelkészek számára abban, hogy az ő szolgálatuk sem végezhető hitelesen, ha nem Krisztus van a középpontban.

Lelkigyakorlat, találkozó, töltődés. Ezek a fogalmak jellemezték a három napot, hiszen a lélek és a szellem gazdagodása mellett a személyes kapcsolatok is mélyülhettek a találkozásokban, és a test is megkaphatta a pihenés lehetőségét.

Ahogy Márk evangéliumában olvassuk: „Abban az időben az apostolok összegyűltek Jézushoz és beszámoltak mindarról, amit tettek és tanítottak. Ő így szólt hozzájuk: Gyertek ti is (…), hogy pihenjetek egy kicsit” (Mk 6,30–31).

Tornyi Gábor

Kép: Tóth László állandó diakónus, börtönlelkész

Magyar Kurír
Címkék:
  • Magyar rajztanítási módszer világsikere
    Huszár Antal: A „Huszár-módszer” 2020-ban egy újabb mértani felfedezésemmel bővült, mely az emberi szem által érzékelt legszebb arány, az „arany-arány”, vagy ismertebb nevén az „aranymetszés” művészetekben történő alkalmazására nyújt forradalmian új megoldás.
  • Nőni fog a nyomás a határon
    A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babis társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz. Senki sem követelheti, hogy amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, az sokmilliós migránsbeáramlással semmivé legyen.
  • A klíma gyorsabban változik, mint eddig bármikor
    Áder János köztársasági elnök elmondta, ma globálisan többet fogyasztunk a természeti tőkéből, mint amennyi új tud termelődni. Ezért is fontos a Budapesten tartandó fenntarthatósági expo, amely a megoldásokról szól majd. Lesz emellett tudományos tanácskozás is, amely különböző témákat fog körül járni, mint például a vízválság vagy a közlekedés.
MTI Hírfelhasználó