Századvég: konszenzust teremt és legitimációt ad a nemzeti konzultáció
2021. június 24. 10:57

A nemzeti konzultáció intézménye nyomán a kormányzati döntések az emberek akaratával összhangban történnek, illetve az eredményük nemzetközi, uniós szintéren legitimációt nyújt a kormány számára - jelentette ki a Századvég vezető elemzője az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Palóc André azt mondta, a baloldal azért kritizálja a nemzeti konzultáció intézményét, mert a jobboldallal ellentétben a baloldali kormányok nem társadalmi konszenzus mentén hozzák meg a döntéseket. Vagyis előbb hozzák meg a döntést, és utána megpróbálják azt ráerőltetni a társadalomra - fejtette ki az elemző, aki a most induló, 11. nemzeti konzultáció apropóján nyilatkozott a csatornának.

Úgy vélekedett: miközben az elmúlt időszakban sok kormány belebukott a járvány kezelésébe, a magyar kormány éppen a nemzeti konzultációnak köszönhetően sikeresen, a társadalmi konszenzus mentén tudta kezelni a pandémiát.

Rámutatott: emellett a konzultáció fontos következménye, hogy az uniós térben is felhatalmazást ad a kormány számára, hiszen Brüsszelben is bemutatható, hogy a kormány az emberek akaratának megfelelően cselekszik.

A sikerét az is mutatja, hogy mára számos más ország, például az Egyesült Királyság, Franciaország és Írország is alkalmazza ezt az intézményt - mondta Palóc André.

MTI - M1
Címkék:
MTI Hírfelhasználó