Kim Dzsongun nem akar kapcsolatba lépni Washingtonnal
2021. június 24. 09:38

Észak-Korea nem fontolgatja, hogy kapcsolatba lépjen az Egyesült Államokkal – jelentette ki Ri Szon Gvon észak-koreai külügyminiszter szerdán.

„Még csak nem is fontolgatjuk bárminemű kapcsolat lehetőségét az Egyesült Államokkal. Úgyse vezetne sehová, és csak értékes időt pazarolnánk el” – hangsúlyozta Ri Szon Gvon, akit a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézett.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy tárcája üdvözli Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos húgának, Kim Jo Dzsongnak a minapi világos állásfoglalását az ügyben.

Mint mondta, Kim Jo Dzsong közleménye arra szolgált, hogy eloszlassa az Egyesült Államok elhamarkodott bírálatait, találgatásait és várakozásait.

Joe Biden amerikai elnök kormánya felülvizsgálta a kommunista állammal szemben folytatott eddigi politikát, mondván, hogy gyakorlati eszközökkel próbálják majd rávenni Phenjant a nukleáris leszerelésre.

Kim Jo Dzsong kedden megüzente Washingtonnak, óvatosabban kell értelmeznie a Phenjanból érkező jelzéseket, hogy ne csalatkozzon.

Kim Jo Dzsong az Észak-Koreát irányító kommunista Koreai Munkapárt propaganda- és agitációs osztályának vezetője. Feltehetően arra reagált, hogy Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója vasárnap az amerikai ABC televíziónak adott interjújában azt mondta: a washingtoni kormányzat érdekesnek találta Kim Dzson Un kijelentését arról, hogy Phenjan kész a párbeszédre és a szembenállásra is az Egyesült Államokkal. „Világos jelzést várunk Phenjantól arra, vajon készen állnak-e rá, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és elinduljunk ebbe az irányba” – fogalmazott Sullivan.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó