A Vatikán is besokallt a melegpropagandától
2021. június 24. 09:30

Támadások kereszttüzébe került a Vatikán, amiért a gendertörvényként is ismert jogszabálytervezet szövegének módosítását kérte a Mario Draghi vezette kormánytól. Csak pár óra telt el azt követően, hogy a Corriere della Sera című olasz napilap kiszivárogtatta az olasz kormányhoz címzett vatikáni levelet, és máris „ostrom alá” került a pápai állam. A Vatikán ugyanis a levél tartalma szerint úgy véli, a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát, valamint az Olaszország és Vatikán közötti egyezményt.

Sajtóelemzések tegnap precedens nélkülinek nevezték az állam és az egyház modern kori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba. A Szentszék korábban is befolyásolni igyekezett az olasz politikát, de az mostanáig mindig az „erkölcsi meggyőzés” szintjén maradt – írta a baloldali La Repubblica. Laura Boldrini, a Demokrata Párt képviselője azonnal leszögezte: az Alessandro Zan nevét viselő törvényről folytatott vitát nem lehet tovább feltartóztatni.

A homo- és transzfóbiáról, valamint a másneműek ellen irányuló gyűlöletet büntető törvényről dönteni kell.

Boldrini elutasította az állítást, miszerint véleményszabadságot sértene a törvény. Úgy nyilatkozott, meghallgatja a vatikáni álláspontot, Olaszország azonban szuverén állam, nem tűri a külső beavatkozást.

Laura Boldrini Fotó: MTI

Vladimir Luxuria LMBTQ-aktivista, volt parlamenti képviselő szerint az egyház hatalmas hibát követett el azzal, hogy befolyásolni próbálta az olasz törvényalkotók munkáját. Luxuria tagadja, hogy az egyház által működtetett magániskoláknak kötelező jelleggel meg kellene tartaniuk a május 17-re kijelölt homotranszfóbia-ellenes nemzetközi napot. A transzszexuális politikus szerint még eltökéltebben kell küzdeni az LMBTQ-jogokért, ahogyan azt az abortusz és a gyorsított válás kérdései­ben tették.

Korábban soha nem tapasztalt, hallatlan beavatkozás – méltatlankodott Riccardo Magi, a szélsőbaloldali Több Európa párt tagja, aki a két állam közötti egyezmény eltörlését javasolja.

Vatikánváros Fotó: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

– Egyszerű a Vatikánnak választ adni – jelentette ki Roberto Fico, a parlament felsőházának elnöke. – A parlament független, a képviselők szabadon döntenek az ország kérdéseiben. A szenátus munkájába nem tűrünk beavatkozást. Az olasz parlament önálló, és az is marad – mondta Fico, kategorikusan elutasítva a pápai állam kérését.

Jánosi Dalma (Róma)

MNO
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó