EURO-2020 - Svédország csoportelső, búcsúztak a lengyelek - tabella
2021. június 23. 20:48

A már korábban nyolcaddöntőbe jutott svéd válogatott 3-2-re legyőzte a lengyeleket szerdán a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság E csoportjának harmadik fordulójában Szentpéterváron, ezzel csoportelsőként jutott tovább, míg a lengyelek sereghajtóként búcsúztak.

Eredmény, E csoport, 3. forduló:
Svédország-Lengyelország 3-2 (1-0)

Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 14 700 néző, v.: Michael Oliver (angol)
gólszerző: Forsberg (2., 59.), Claesson (94.), illetve Lewandowski (61., 84.)
sárga lap: Danielson (10.), illetve Krychowiak (74.), Glik (83.)

Svédország: Olsen - Lustig (Krafth, 68.), Lindelöf, Danielson, Augustinsson - S. Larsson, Ekdal, Olsson, Forsberg (Claesson, 77.) - Isak (Ber, 68.), Quaison (Kulusevski, 55.)

Lengyelország: Szczesny - Bereszynski, Bednarek, Glik - Jozwiak (Swierczok, 61.), Klich (Kozlowski, 73.), Krychowiak (Placheta, 78.), Zielinski, Puchacz (Frankowski, a szünetben) - Lewandowski, Swiderski

I. félidő:

2. perc: Forsberg tört be a bal oldalon a 16-oson belülre, majd ballal kilőtte a hosszú alsó sarkot (1-0).
    
II. félidő:

59. perc: egy gyors kontratámadás végén Forsberg a 16-osról a bal alsó sarokba lőtt (2-0).

61. perc: Lewandowski indult meg a bal oldalon, majd egy csel után a bal felső sarokba csavart (2-1).

84. perc: egy beadást több svéd védő is elnézett, Lewandowski pedig senkitől sem zavartatva, közelről a hálóba lőtt (2-2).

94. perc: Claesson kapott kiváló átadást a 16-oson belül, és a kapus mellett a jobb alsó sarokba passzolt (3-2).

A svédek négy ponttal biztos nyolcaddöntősnek számítottak, így számukra már csak a csoportelsőség volt a tét. Az egy ponttal sereghajtó Lengyelország abban a tudatban lépett pályára a Kresztovszkij Stadionban, hogy - ellentétben a spanyolokkal és a szlovákokkal - kizárólag győzelemmel lehet esélye továbbjutni, viszont siker esetén akár még meg is nyerheti az E jelű négyest.

Forsberg révén a skandinávok 81 másodperc elteltével villámrajtot vettek, ez volt minden idők második leggyorsabb Eb-gólja (a rekordot az orosz Dmitrij Kiricsenko tartja 2004 óta 65 másodperccel). A tavaly a FIFA által az év legjobbjává választott Lewandowski három másodpercen belül két kapufát fejelt, majd a lengyelek a folytatásban is a Bayern München-sztárt keresték a beadásokkal. A szünet előtt Zielinski remek lövését hárította a svéd kapus.

A második félidő is Zielinski-bombával indult, majd a szórványos svéd kontrák egyikéből Forsberg ismét betalált. Két perccel később Lewandowski gyönyörű lövéssel szépített, majd jobbára a mezőnyben zajlott a játék. A lengyelek ásza a hajrában kiegyenlített, ám a slusszpoén a svédeké lett a 94. percben, akik ezzel megnyerték a csoportot, míg a lengyelek egy ponttal, utolsóként búcsúztak.

A VÉGEREDMÉNY
  1. Svédország 3   2     1   –   4–2   +2    7
  2. Spanyolország 3   1   2 6–1   +5  5
  3. Szlovákia 3   1   – 2 2–7   –5  3
  4. Lengyelország 3   –   1 2 4–6   –2  1

 

 
               
               
               
               
MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó