Megcsúszott Biden ambiciózus oltási terve
2021. június 23. 18:10

A Fehér Ház koronavírus elleni tevékenységet koordináló munkacsoportjának vezetője, Jeff Zients kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok nem tudja tartani Joe Biden elnök korábbi ígéretét, amely szerint július 4-re, vagyis a függetlenség napjára az amerikai felnőtt lakosság 70 százalékát legalább egyszer beoltják a koronavírus ellen.

A Fehér Ház keddi bejelentésében azt az új célt tűzte ki, hogy a 27 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka megkapja legalább az első COVID-oltását a július 4-i ünnepi hétvégéig. A 30 évnél idősebb amerikaiak 70 százaléka már megkapta legalább az első védőoltását a tisztviselő szerint.

A The Washington Post című napilap szerint a keddi bejelentés annak a hivatalos elismerése, ami az elmúlt hetekben már nyilvánvalóvá vált: az Egyesült Államok nem képes tartani Biden elnök tervezett oltási célját, mivel az amerikai oltási program lelassult, különösen az ország déli és középnyugati részén.

Az egészségügyi szakemberek az oltási lottónyeremények, ajándékok és más reklámtevékenységek ellenére nehezen tudták rábírni az amerikai fiatalokat a vakcina felvételére. Keddig az amerikai felnőtt lakosság mintegy 64 százaléka kapta meg legalább a koronavírus elleni első oltását, amely szám 5 százalék volt, amikor Joe Biden elnök 2021. január 20-án hivatalba lépett.

Április közepétől azonban jelentősen megcsappant az amerikai oltakozási kedv: akkor még naponta több mint 3 millió oltást adtak be, múlt héten viszont már csak mintegy 1,1 millió vakcinát.

 

Az előrejelzések szerint a felnőtt lakosság 68 százaléka azonban meg fogja kapni legalább az első oltását július 4-ig, és augusztusban érik el Biden elnök eredeti oltási célját.

A Fehér Ház tisztségviselői és külső tanácsadók nem tulajdonítottak nagy jelentőséget annak, hogy az Egyesült Államok nem tudja tartani Biden elnök korábbi ígéretét, sokkal inkább aggódnak a különböző nagyobb amerikai területek és térségek közötti beoltottsági eltérések miatt, amelyek könnyen újabb fertőzési hullám kialakulásához vezethetnek.

Mintegy 16, túlnyomórészt keleti és nyugati parti tagállam, valamint a szövetségi főváros, Washington már beoltotta felnőtt lakosainak 70 százalékát, további 4 tagállam pedig már 68 százalék felett van, és várhatóan el fogják érni Biden elnök eredeti célkitűzését. A többi tagállam azonban olyan mértékben van lemaradva, hogy szinte biztos: nem tudják megvalósítani az eredeti oltási tervet.

A Fox News televízió jelentése szerint közel 4 ezer teljesen, azaz már kétszer átoltott Massachusetts állambeli lakosnak lett pozitív a koronavírus tesztje a tagállami egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint.

Ez a szám viszonylag alacsony, a beoltottak alig egy ezrelékét jelenti: június 12-én a 3,7 millió, már kétszer beoltott lakosból 3791 olyan esetet találtak csak, amikor a beoltottaknak ismét pozitív lett a koronavírus tesztje.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) hétfői tájékoztatása szerint már több mint 150 millió amerikait oltottak be kétszer a koronavírus elleni vakcinával.

hirado.hu
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • Novák Katalin találkozója a máltai államfővel
  Novák Katalin államfő munkalátogatásra indult Máltára, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport tanácskozásán, amely a végrehajtó hatalmat nem gyakorló európai államfők rendszeres találkozója - tájékoztatta a Sándor-palota szerdán az MTI-t.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
MTI Hírfelhasználó