Csöbör Katalin: a vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája
2021. június 22. 13:19

A koronavírus elleni vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája, csak hatékonysága - hangsúlyozta keddi felszólalásában Csöbör Katalin, a Fidesz képviselője a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén.

Csöbör Katalin: Pontos információkra van szükségünk | BOON

Csöbör katalin – boon.hu

A képviselő az uniós oltási igazolványok és az alapvető szabadságjogok összefüggéséről szóló vitában kiemelte: nem helyes válogatni a vakcinák között, így az EU-tagállamoknak el kell fogadniuk az unióban alkalmazott és biztonságosnak, hatékonynak bizonyult valamennyi oltóanyagot. "Ezt megállapodásokban kell rögzíteni, mivel az EU egyik alapja a szabad mozgás, amit garantálni kell a beoltottak számára" - nyomatékosította.
   
Csöbör Katalin hozzátette: az oltási tanúsítvány segíthet a korlátozások feloldásában, de világjárványt felszámolni csakis a tömeges vakcinázással lehet, ezért az uniós tagállamok fő célja is, az oltási kampány fokozása kell, hogy legyen. Példaként említette a magyar oltási kampányt, amely immáron 53 százaléknál magasabb beoltottsági arányt eredményezett.
   
"Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzeti kormányok azok, amelyek gyors és hatékony megoldásokat tudnak nyújtani a világjárványhoz kapcsolódó problémákra" - fűzte hozzá.
   
A Fidesz politikusa üdvözölte emellett, hogy a uniós digitális oltási igazolásról szóló javaslat meghagyja a tagállamoknak a lehetőséget, hogy egészségügyi válsághelyzetekben rendkívüli intézkedéseket hozzanak az egészség védelme érdekében.
   
Felhívta azonban a figyelmet, hogy az igazolványok kiadása érinti a személyes adatok védelmét, mivel a kártya feltételezhetően egy felhatalmazott szerv által kiállított, az ilyen adatokra vonatkozó információkat tartalmazó dokumentum.
   
"Az alapvető jogok és az oltási bizonyítványok közötti kapcsolatot illetően a fő kérdés az, hogy a bizonyítvánnyal nem rendelkező személyek alapjogi korlátozásának minősül-e az a megkülönböztetés, amit egy másik alkotmányos érték, például mások egészsége védelme érdekében vezetnek be arányos mértékben velük szemben" - tette hozzá.

MTI
Címkék:
  • Szabadegyetem az identitások védelméről
    "Minden mai aktuálpolitikai vita abból ered, hogy lopakodó, identitásfelszámoló, szuverenitásunkat folyamatosan támadás alatt tartó világot élünk, és a belpolitikába is ez gyűrűzik be."
  • Brüsszel megtámadta Magyarországot: fenyegetőznek
    Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből.
  • Naruhito császár megnyitotta az olimpiai játékokat
    Hivatalosan megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban: a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.
MTI Hírfelhasználó