Csöbör Katalin: a vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája
2021. június 22. 13:19

A koronavírus elleni vakcinának nincs nemzetisége, se ideológiája, csak hatékonysága - hangsúlyozta keddi felszólalásában Csöbör Katalin, a Fidesz képviselője a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ülésén.

Csöbör Katalin: Pontos információkra van szükségünk | BOON

Csöbör katalin – boon.hu

A képviselő az uniós oltási igazolványok és az alapvető szabadságjogok összefüggéséről szóló vitában kiemelte: nem helyes válogatni a vakcinák között, így az EU-tagállamoknak el kell fogadniuk az unióban alkalmazott és biztonságosnak, hatékonynak bizonyult valamennyi oltóanyagot. "Ezt megállapodásokban kell rögzíteni, mivel az EU egyik alapja a szabad mozgás, amit garantálni kell a beoltottak számára" - nyomatékosította.
   
Csöbör Katalin hozzátette: az oltási tanúsítvány segíthet a korlátozások feloldásában, de világjárványt felszámolni csakis a tömeges vakcinázással lehet, ezért az uniós tagállamok fő célja is, az oltási kampány fokozása kell, hogy legyen. Példaként említette a magyar oltási kampányt, amely immáron 53 százaléknál magasabb beoltottsági arányt eredményezett.
   
"Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzeti kormányok azok, amelyek gyors és hatékony megoldásokat tudnak nyújtani a világjárványhoz kapcsolódó problémákra" - fűzte hozzá.
   
A Fidesz politikusa üdvözölte emellett, hogy a uniós digitális oltási igazolásról szóló javaslat meghagyja a tagállamoknak a lehetőséget, hogy egészségügyi válsághelyzetekben rendkívüli intézkedéseket hozzanak az egészség védelme érdekében.
   
Felhívta azonban a figyelmet, hogy az igazolványok kiadása érinti a személyes adatok védelmét, mivel a kártya feltételezhetően egy felhatalmazott szerv által kiállított, az ilyen adatokra vonatkozó információkat tartalmazó dokumentum.
   
"Az alapvető jogok és az oltási bizonyítványok közötti kapcsolatot illetően a fő kérdés az, hogy a bizonyítvánnyal nem rendelkező személyek alapjogi korlátozásának minősül-e az a megkülönböztetés, amit egy másik alkotmányos érték, például mások egészsége védelme érdekében vezetnek be arányos mértékben velük szemben" - tette hozzá.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó