Megbukott a balliberális svéd kormány
2021. június 21. 22:42

Telt ház volt hétfőn a svéd törvényhozás épületében, a járvány kezdete óta nem volt ilyen a stockholmi parlamentben. Minden képviselő elment arra a szavazásra, amelyen Stefan Löfven miniszterelnök és kabinetjének jövőjéről döntöttek – számolt be az M1 hétfő esti Híradója.

A 349 fős törvényhozásban, a Riksdagban a képviselők több mint fele szavazott a bizalmatlansági indítványra, amelyet egy jobboldali párt nyújtott be, de végül a kormányt kívülről támogató kis pártok, köztük a Baloldali Párt is megszavazott.

„Nem a baloldali párt mondott le a szociáldemokrata kormányról, hanem a szociáldemokrata kormány adta fel a baloldali pártot és a svéd embereket” – mondta a párt vezetője.

A kormányválságot egy, a szociáldemokrata–zöld kabinet által benyújtott törvénytervezet okozta. A kormány ugyanis módisítani szerette volna az albérletekről szóló szigorú szabályozást úgy, hogy az új építésű lakásoknál a bérleti díjról közvetlenül a bérbeadó és a bérlő egyezzen meg egymással. Ez az ellenzék szerint emelné az eddig kiszámítható és megfizethető albérletek árát, amely már amúgy sem olcsó piacon.

A törvénytervezet ellen kisebb utcai megmozdulások is voltak Stockholmban. A baloldali párt múlt kedden azt kérte a kormánytól, hogy vonják vissza a tervezetet, vagy kezdjenek tárgyalásokat a bérlők egyesületével. Ezt nem tette meg a miniszterelnök, ami a bukásához vezetett.

„Függetlenül attól, hogy most mi történik, a pártom és jómagam másokkal együtt képesek vagyunk az ország vezetésére. Az elsődleges célom mindig is az volt, és az is lesz, hogy azt tegyem, ami  a legjobb Svédország számára” – mondta  Stefan Löfven svéd miniszterelnök. Bejelentette: egy héten belül eldönti, hogy lemond-e tisztségéről, vagy előre hozott választásokat ír ki a kormány.

A közvélemény-kutatások szerint a bal- és jobbközép tömb erőviszonyai kiegyensúlyozottak, vagyis az előre hozott választások nem hozhatnak egyértelmű eredményt. Emellett egy új kormány csak a jövő évi szeptemberi választásokig lehetne hatalmon. Ez volt az első eset Svédországban, hogy egy, az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány miatt a törvényhozás megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó