Babis: az EU-ban a nemzeti érdekeket kell védeni
2021. június 17. 15:50

Csehország szilárdan beépült az Európai Unióba, s nem lenne szabad, hogy tagsága a szervezetben politikai viták tárgya legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Csehországnak automatikusan mindent át kellene vennie, amit a brüsszeli "eurokraták", illetve a "nagy államok progresszív politikai elitjei" kidolgoznak - jelentette ki Andrej Babis, cseh kormányfő csütörtökön Prágában.

Egy transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó konferencián felszólalva Babis úgy vélekedett: a szilárd uniós integráció azt jelenti, hogy az ország nagyon aktív tagja a szervezetnek, és amikor szükséges, van bátorsága kritikusnak is lenni. Csehországnak nem kell automatikusan egyetértenie azzal, ami a nagy államok érdeke. "Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért az EU-ban, és nem szabad naivnak lennünk, mert ebben a klubban minden tagállam mindig a nemzeti érdekeiért küzd" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

Az iparilag fejlett és exportorientált Csehország számára fontos a közös piac, az emberek, szolgáltatások és a beruházások szabad áramlása. Szükség van arra, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezet határai az egész Európai Unió határait is jelentsék - mutatott rá Babis. Másfelől szükségesnek nevezte a szigorúbb határellenőrzést, szerinte a migrációs politikát teljes mértékben nemzeti hatáskörben kellene tartani, míg a politikai menedékkérelmekről az uniós határokon kívüli ellenőrző pontokon kellene dönteni. Babis kiemelten fontosnak nevezte a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - további együttműködését.

Azt mondta, hogy Csehországnak nemzeti érdeke az atomenergia fejlesztése. "Nem bízhatunk mindent a szél- és napenergiára" - jegyezte meg.

A transzatlanti térség - vélekedett Babis - a demokrácia, a szabadság és a jog térsége. "Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak nemcsak versenyezniük kell egymással, hanem szorosabb együttműködésre is szükség van, elsősorban az új technológiák, a kutatás, fejlesztés és az innováció terén" - hangsúlyozta beszédében a cseh miniszterelnök.

MTI
Címkék:
  • Szabadegyetem az identitások védelméről
    "Minden mai aktuálpolitikai vita abból ered, hogy lopakodó, identitásfelszámoló, szuverenitásunkat folyamatosan támadás alatt tartó világot élünk, és a belpolitikába is ez gyűrűzik be."
  • Brüsszel megtámadta Magyarországot: fenyegetőznek
    Orbán Viktor elmondta: abban az 54 oldalas dokumentumban, amelyet az Európai Bizottság elküldött, azt követelik, hogy változtassuk meg a gyermekvédelmi törvényt. A családi jog és a gyermekek jogaira vonatkozó törvények mind nemzeti hatáskörbe tartoznak, de óriási nyomás alá helyeztek bennünket Brüsszelből.
  • Naruhito császár megnyitotta az olimpiai játékokat
    Hivatalosan megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban: a világ legnagyobb sporteseményét Naruhito, Japán 126. császára nyitotta meg.
MTI Hírfelhasználó