Babis: az EU-ban a nemzeti érdekeket kell védeni
2021. június 17. 15:50

Csehország szilárdan beépült az Európai Unióba, s nem lenne szabad, hogy tagsága a szervezetben politikai viták tárgya legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Csehországnak automatikusan mindent át kellene vennie, amit a brüsszeli "eurokraták", illetve a "nagy államok progresszív politikai elitjei" kidolgoznak - jelentette ki Andrej Babis, cseh kormányfő csütörtökön Prágában.

Egy transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó konferencián felszólalva Babis úgy vélekedett: a szilárd uniós integráció azt jelenti, hogy az ország nagyon aktív tagja a szervezetnek, és amikor szükséges, van bátorsága kritikusnak is lenni. Csehországnak nem kell automatikusan egyetértenie azzal, ami a nagy államok érdeke. "Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért az EU-ban, és nem szabad naivnak lennünk, mert ebben a klubban minden tagállam mindig a nemzeti érdekeiért küzd" - szögezte le a cseh miniszterelnök.

Az iparilag fejlett és exportorientált Csehország számára fontos a közös piac, az emberek, szolgáltatások és a beruházások szabad áramlása. Szükség van arra, hogy a szabad mozgást biztosító schengeni övezet határai az egész Európai Unió határait is jelentsék - mutatott rá Babis. Másfelől szükségesnek nevezte a szigorúbb határellenőrzést, szerinte a migrációs politikát teljes mértékben nemzeti hatáskörben kellene tartani, míg a politikai menedékkérelmekről az uniós határokon kívüli ellenőrző pontokon kellene dönteni. Babis kiemelten fontosnak nevezte a négy visegrádi ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - további együttműködését.

Azt mondta, hogy Csehországnak nemzeti érdeke az atomenergia fejlesztése. "Nem bízhatunk mindent a szél- és napenergiára" - jegyezte meg.

A transzatlanti térség - vélekedett Babis - a demokrácia, a szabadság és a jog térsége. "Az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak nemcsak versenyezniük kell egymással, hanem szorosabb együttműködésre is szükség van, elsősorban az új technológiák, a kutatás, fejlesztés és az innováció terén" - hangsúlyozta beszédében a cseh miniszterelnök.

MTI
Címkék:
 • Tusványos örvényei
  Három év nagy idő, három esztendős szünet nagy hiány. De most végre ismét összejött Tusványos, térségünk mára már talán legfontosabb nyári szellemi műhelye. Összejött és robbant is egy hatalmasat.
 • A szerencsétlen lord major
  A főpolgármester eddigi politikai és szakmai tevékenységét lassan ideje lenne már komolyabb elemzés alá vetni, de most arra fókuszálunk, hogy az elmúlt hónapokban négyszer is arcul csapta a budapestieket.
 • EU-csúcs – Az ukrajnai háború hatása Európára
  Az ukrajnai háború hatása Európa biztonságára és gazdaságára, valamint az európai együttműködés megerősítésének lehetőségei lesznek a fő témái a kontinens állam- és kormányfői csütörtöki és pénteki tárgyalásainak Prágában - közölte szerdán a cseh kormányhivatal.
 • Az amerikai sorozatvetők Krím elleni bevetése
  Az, hogy a Pentagon a Krím ellen amerikai rakétavetőkkel végrehajtandó támadás lehetőségéről beszél, megerősíti az Egyesült Államok szerepvállalását Oroszország és Ukrajna konfliktusában - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
 • Rétvári: az iskolaépítő tevékenységet folytatni kell
  Gróf Klebelsberg Kuno egykori vallás- és közoktatásügyi miniszter népiskolai programjában iskolákat épített; a magyar kormány az elmúlt tíz évben igyekezett ezen az úton továbbmenni, az oktatásba fektetett be, s ezt a munkát folytatni kell a jövőben is - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium új épületrészének szerdai átadóünnepségén.
MTI Hírfelhasználó