Koszovó, Szerbia – Borrell béketeremtő szerepben vizionál: elhagyná a múltat
2021. június 15. 11:59

Gebauer Szabolcs, az MTI tudósítója jelenti:  A párbeszéd Belgrád és Pristina között az európai jövőhöz vezető út záloga mindkét fél számára, az erőfeszítések már eddig fontos eredményeket hoztak állampolgáraiknak - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden Brüsszelben.

Josep Borrell a Szerbia és Koszovó kapcsolatának helyreállítását célzó párbeszéd soron következő fordulójára érkezve hangsúlyozta, az Európai Unió a gyors előrehaladásban érdekelt.
   
"Célunk, hogy elhagyhassuk a múltat, és átfogó, jogilag kötelező érvényű megállapodást kössünk a Koszovó és Szerbia közötti kapcsolatok normalizálásáról. Ez a záloga annak, hogy az európai jövő valósággá váljon" - fogalmazott.
   
Hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkánról folytatott megbeszélések folyamata új lendületet kapott Európában, és fontosnak nevezte, hogy az egész régió éljen a lendület adta lehetőséggel. "Az új lendületet ki kell használnunk", Koszovó és Szerbia kapcsolata ugyanis fontos az egész régió hosszú távú stabilitása és a gazdasági fejlődés szempontjából. A kettejük közötti megállapodás nélkül mindez veszélybe kerül - figyelmeztetett az uniós diplomácia vezetője.
   
Koszovó 2008-ban kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját tartományának tartja a többségében albánok lakta déli területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban meg is szakadtak, mert Koszovó 100 százalékos vámot vezetett be a Szerbiából és a Bosznia-Hercegovinából érkező árukra. Az intézkedést később visszavonták. A kapcsolat rendezése mindkét fél számára azért is fontos, mert csak így tudják folytatni a megkezdett uniós integrációt.

Miroslav Lajcák, a szerb-koszovói párbeszédért felelős uniós különmegbízott a megbeszélést követően tartott sajtóértekezletén közölte: "nem könnyű, de fontos" találkozó zajlott Aleksandar Vucic szerb elnök és a március végén hivatalba lépett - a párbeszéd keretében először tárgyaló - koszovói miniszterelnök, Albin Kurti között.
   
Elmondta, a két vezető "rendkívül nyitott és őszinte" megbeszélést folytatott arról, hogy milyen végeredményt várnak a párbeszédtől. Az Európai Unió szempontjából meghatározó, hogy mindkét vezető megerősítette: nincs más út a felek közötti kapcsolat rendezésére. Mindketten a párbeszéd útján elérni kívánt átfogó rendezés mellett kötelezték el magukat - emelte ki.
   
Az Európai Unió és a két ország állampolgárai azt várják a vezetőktől, hogy lépjenek túl a múlt örökségén, és tereljék Szerbiát és Koszovót a közös európai jövő irányába - fogalmazott a különmegbízott.
 
  Lajcák tájékoztatása szerint a párbeszéd következő ülését július vége előtt tartják.
 

MTI
Címkék: