Megpróbálták ledönteni Kolumbusz és Kasztíliai Izabella szobrát Kolumbiában
2021. június 11. 20:35

Eltávolíttatta Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét a kolumbiai főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből a kolumbiai kulturális minisztérium, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni a szobrokat.

A tárca közleménye szerint a döntés célja, hogy párbeszédet  kezdjenek, amelynek keretében a kulturális minisztérium arra kéri az embereket, hogy gondolják át a kulturális örökség jelentőségét és értékét. A minisztérium közölte, hogy a szobrok a kormány őrizete alatt maradnak.

Az 1906-ban emelt, I. Izabella kasztíliai királynőnek és Kolumbusz Kristófnak szentelt Emlékmű két bronzszoborból áll, amelyek Cesare Sighinolfi olasz szobrászművész alkotásai.

Szerdán tiltakozó  misak őslakosok megpróbálták ledönteni a két szobrot, miután néhány hete ledöntötték már Gonzalo Jiménez de Quesada spanyol konkvisztádornak, Bogotá alapítójának szobrát, és a dél-amerikai ország több részén hasonló akciókat hajtottak végre. A bogotái városalapító szobrának ledöntését végül a kolumbiai rohamrendőrség (ESMAD) akadályozta meg könnygáz bevetésével.

Az elsősorban a délnyugat-kolumbiai Cauca megyében élő misak őslakosok egy csoportja áprilisban Valle del Cauca megye székhelyén, Caliban, szeptemberben pedig Cauca megye székhelyén, Popayánban döntötték le Sebastián de Belalcázar spanyol konkvisztádor szobrát. Mindkét várost Belalcázar alapította.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Szijjártó: A migráció kérdésével komolyan kell foglalkozni
    A NATO-erők kivonulása Afganisztánból komoly aggodalmakat vet fel, a térség ugyanis újra az illegális migrációs folyamatok forrása lehet, a migráció kérdésével tehát komolyan kell foglalkozni, nehogy baj legyen - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az észak-atlanti szerződés tagállamai vezetőinek egynapos csúcstalálkozója alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.
  • Orbán: „Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”
    Az előttünk álló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz. Fel kell készíteni a tagállamokat és a NATO-t is arra, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, a NATO-tagországok egynapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.
  • Koncesszióba adja az állam a hazai autópályákat
    Meg is jelent a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére és felújítására, valamint üzemeltetésére és fenntartására vonatkozó koncessziós közbeszerzési eljárás.
MTI Hírfelhasználó