Harminc év lemaradását hozták be egy új fejlesztéssel a Homokhátságon
2021. május 16. 16:59

Az 1990-es évek óta nem történt akkora öntözésfejlesztés, mint amelynek építési munkálatai a napokban fejeződtek be a Homokhátságon. Az elsivatagosodással küzdő hatalmas területen, a Duna-Tisza köze nagy részén és Csongrád megyei kisebb területein állandó csapadékhiánnyal küszködtek; az öntözés a fúrt kutakból egyre nehezebb, és sokáig nem fenntartható megoldás.

A csapadékhiány minden évben kérdésessé teszi a termésbiztonságot a Homokhátságon, a zöldség-gyümölcstermesztők évekkel ezelőtt azt mondták, ha nem oldódik meg a felszíni vizekből történő öntözés, eltűnik a térképről Magyarország egyik legfontosabb éléstára.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) már a 2000-es évek elején félsivatagos területté nyilvánította a Homokhátságot. A megoldást Nagy István agrárminiszter jelentette be tavaly nyár közepén: a területre érkező több mint 20 milliárd forintos fejlesztésből megoldják a Tisza vizéből történő öntözést is.

A tervből a napokban valóság lett. A Kossuth Rádiónak Kozák Péter, a beruházást megvalósító Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője mondta el, hogy most már két új szivattyútelep segítségével a Tisza többletvize Zákányszékig elvezethető.

„Ahhoz, hogy ez biztosítható legyen, a térség vízelvezető-hálózatát át kellett alakítani. Ezek a csatornák a Hátság fölösleges vizeit hozták, hozzák a Tisza irányába, és mi éppen ellentétes irányba akarjuk ezeket a vízkészleteket kormányozni. Ebből a célból átemelőket kellett telepíteni, illetve az érintett vízrendszert, amely jelen esetben a Domaszéki főcsatornát jelenti, át kellett alakítani” – fogalmazott.

Kiemelte, a Homokhátság történetében ilyen jellegű beruházás az 1990-es évektől nem történt.

„Harminc éves lemaradást dolgoztunk le. Ezek a vízkészletek most már a Tiszára alapozva nagy biztonsággal rendelkezésre állnak, és dolgozunk azon, hogy a projekt hatókörzetét még inkább ki tudjuk bővíteni” – tette hozzá.

A rendszer továbbfejlesztésén már dolgoznak, a tervek szerint a projekt befejeztével a Tisza vizét egészen Mórahalomig tudják majd elvezetni.

Kozák Péter kiemelte, ezzel a Homokhátság elsivatagosodása nem állt meg, csak élhetővé és művelhetővé tették a területet a felszíni Tisza-vízzel történő öntözéssel.

hirado.hu
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó