A könyv éve Székelyudvarhelyen
2021. május 14. 08:50

Állománybővítés, irodalmi pályázat, író-olvasó találkozók, majd könyvhét – így készül a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár a könyv évére. A városban idéntől tematikus évek köré szerveződnek a kulturális programok, ebből a sorozatból az első a könyvé és az olvasásé, ami – a járvány okozta bezártság és elszigetelődés következtében – reneszánszát éli.

A könyv éve Székelyudvarhelyen

Nyárra több, irodalommal kapcsolatos programot is tartogat a városi téka Székelyudvarhelyen • Erdély Bálint Előd

Világviszonytalanban nagyon népszerűvé váltak a könyvek és az olvasás az elmúlt évben: a kultúrától és a közösségi tevékenységtől való elzártságot pótolandó nagyon sokan kezdtek olvasni. Ezzel az elgondolással nevezte a könyv évének 2021-et a székelyudvarhelyi városvezetés, a programok lebonyolítására pedig a Városi Könyvtárat bízták meg. Nagyon örült a felkérésnek az intézmény munkaközössége – árulta el Szőcs Endre igazgató, hozzátéve, hogy a járványhelyzet eddig alakulását figyelembe véve nyár elejére tervezik a közönségprogramokat.

Ezt megelőzően azonban mintegy kilencven új kötettel bővült a könyvtár gyűjteménye: a megvásárolt kötetek felnőtteknek szóló szórakoztató, illetve szépirodalmi művek; gyermekeknek és fiataloknak szóló mesék, meseregények, regények. Ugyanakkor irodalmi pályázatot is hirdetettek, amelynek részleteiről az intézmény Facebook-oldalán lehet tájékozódni. Szabadtéri találkozók Az elkövetkező hetekre nyolcalkalmas író-olvasó találkozót, beszélgetéssorozatot terveznek helyi és helybéli szerzőkkel: az egy-másfél órás beszélgetések helyszíne a könyvtár melletti kis udvar lenne.

„A járványhelyzet kedvező alakulásában bízunk, de ennek a sorozatnak a kezdetét egyelőre nem tudjuk pontosan meghatározni. Arra várunk, hogy Székelyudvarhelyen a zöld forgatókönyv lépjen érvénybe. Illetve, szabadtéri eseményekről lévén szó, egy kis nyárias melegre is szükség van” – jegyezte meg a könyvtár vezetője. Könyvhét a parkban A nyár nagy eseménye lenne az augusztus végére tervezett, a Nyitott Könyvek Éjszakájával és a könyvtár minikonferenciájával egybekötött Székelyudvarhelyi Könyvhét: a terv szerint ennek a rendezvénynek a Sétatéri Park adna otthon.

„Úgy terveztük meg a programot, hogy ha a szigorításokat nyár végéig sem oldják fel, akkor is meg tudjunk felelni a szabályoknak” – magyarázta Szőcs Endre. Az eseményre kiadókat, illetve hazai, valamint magyarországi szerzőket hívtak meg. Az elképzelés szerint több kisebb stand, illetve két nagyobb sátor kapna helyet a parkban: az első sátorban a gyerekeket várnák különböző foglalkozásokkal, illetve gyerekirodalommal kapcsolatos programokkal, a másik sátorban pedig a felnőtteknek szánt irodalomé lenne a főszerep. A soron következő író-olvasó találkozók pontos időpontjáról az intézmény Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni, illetve a tervek szerint ugyanitt közvetítik majd a könyvtárudvaron zajló eseményeket.

Kovács Eszter 

szekelyhon.ro
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó