Negyvenkét ember halt meg a kolumbiai tüntetések során
2021. május 12. 10:16

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt – közölte a bogotái ombudsmani hivatal. Május 5-én még huszonnégy halálos áldozatról szólt a tájékoztatás, amely szerint már akkor több mint ezerötszáz sebesültet tartottak számon. A Temblores nevű, rendőri erőszakot monitorozó civil szervezet hasonló számokról, negyven civil és egy rendőr halottról számolt be.

Tüntetők az adóreform elleni tiltakozáson Bogotában május 3-án Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos Ortega

A tiltakozások, amelyek egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek, szerdán is folytatódnak az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen. A már mintegy két hete tartó tüntetések központja továbbra is a Kolumbia északnyugati részén található Cali, az ország harmadik legnépesebb városa.

Az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt. A kolumbiai külügyminisztérium pénteken óva intett mindenkit az objektivitást nélkülöző állásfoglalásoktól, amelyek tovább mélyítik az ellentéteket.

Bár a tüntetések többsége békés, akadnak erőszakos megmozdulások is, amelyeket a kormány szerint illegális csoportok – köztük a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező marxista milícia, illetve az ugyancsak szélsőbaloldali, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetből távozott csoportok – szítanak.

Kolumbiában április 28-án robbantak ki tüntetések a tervezett adóreform miatt. Iván Duque államfő ezek hatására visszavonatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot, de a tiltakozások folytatódtak. Az államfő kérte a kongresszust, hogy a pénzügyi bizonytalanság elkerülése végett sürgősen fogadjon el egy új, konszenzuson alapuló adócsomagot. A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése miatt kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta az adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

MNO - MTI
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó