Olaszország új európai migrációs megállapodást szorgalmaz
2021. május 10. 20:31

Az illegális migránsok szétosztására új megállapodást kezdeményezett az Európai Unió tagállamai között a római kormány azt követően, hogy az utóbbi egy nap alatt több mint kétezren érkeztek Lampedusa partjaira Tunézia és Líbia irányából - értesült az olasz sajtó hétfőn.

A belügyi tárca egy úgynevezett második migrációs megállapodást kezdeményezett az Olaszországba és más dél-európai országba érkező migránsok szétosztására.

Sajtóértesülések szerint Luciana Lamorgese belügyminiszter a 2019 szeptemberében született máltai megállapodást kívánja megújítani, ezt ugyanis a járványhelyzet miatt felfüggesztették. A hét tagállam közötti megállapodás értelmében az olaszországi és máltai partokra érkezők csoportjait a többi között Franciaország és Németország veheti át önkéntes alapon.

Korábbi bejelentés szerint Mario Draghi olasz miniszterelnök kedden vagy szerdán egyeztet a belügyminiszterrel, valamint a külügyi és védelmi tárca vezetőjével a migrációs helyzetről.

Május első két hétvégéjén közel háromezren érkeztek Lampedusa szigetére. Az utóbbi másfél nap alatt húsz vízi járművel 2128 migráns érkezett: gazdasági bevándorlónak számító tunéziaiak, valamint líbiaiak, közép-afrikaiak, pakisztániak és szíriaiak. A legkisebb csoportok csónakokkal keltek át a tunéziai partokról, és többszáz fős csoportok pedig halászhajókkal érkeztek Líbiából. Az olasz sziget kétszáz fős migránsközpontja ismét teljesen megtelt, így közel hétszázan a kikötő mólóján a szabad ég alatt töltötték az éjszakát. A sziget öt orvosa és három ápolója szünet nélkül dolgozott az érkezők ellátásán.

Mindannyiukat tesztelni kell áthelyezésük előtt: egy részüket karanténhajókra szállítják át, egy részüket Szicíliába viszik tovább táborokba. A kéthetes karantén után választják külön az esetleges menekültkérelemre jogosultakat és a kitoloncolandókat. Egyre több a felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorú, akiket védett központokban helyeznek el.     

Szicília kormányzója, Nello Musumeci, aki tavaly nyáron kilátásba helyezte a sziget kikötőinek lezárását, úgy nyilatkozott: "nem elég a jó szándék, egyre többen indulnak el és egyre többen vesznek a tengerbe". Hozzátette, hogy a római kormány és Brüsszel is "ujjukat nem mozdítva" figyeli az eseményeket.      

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni a közösségi oldalán ismételten hajóblokádot sürgetve azt írta: "olyan európai katonai misszióra van szükség, az észak-afrikai hatóságokkal együttműködésben, amely megakadályozza a hajók elindulását Olaszország felé. Ez az egyetlen komoly eszköz az illegális migráció üzletével szemben, amellyel egyszer s mindenkorra megállíthatjuk, hogy emberek tengerbe vesszenek. De jól tudom, hogy ezt túl nehéz megérteniük azoknak, akik a mindenáron történő befogadás lovagjai".  

"Olaszország nem bírja el ennyi migráns érkezését" - jelentette ki a kormánypárti Liga vezetője, Matteo Salvini, aki találkozót sürgetett Mario Draghitól és Luciana Lamorgesétől.

Salvini hozzátette: "Olaszországnak úgy kell eljárnia, mint Görögországnak, Spanyolországnak, Franciaországnak, vagyis ellenőriznie kell határait". Megjegyezte, hogy év elejétől közel 13 ezren érkeztek, a tavalyi év ugyanezen időszakában mért valamivel több mint négyezerhez képest, és 2019-ben, amikor ő, Matteo Salvini volt a belügyminiszter, ezer migráns szállt partra.

MTI
Címkék:
  • EURO-2020 - Nyolcvannégy percig tartott a müncheni csoda
    A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.
  • Magyarország fényekben
    Magyar nemzeti színekkel világított az ország a Németország-Magyarország labdarúgó-mérkőzés alatt 2021. június 23-án.
  • Orbán Viktor: az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes
    "Az Európai Bizottság elnökének közleménye szégyenletes, mert valótlan állításokra épül. A nemrég elfogadott magyar törvénytervezet védi a gyermekek jogait, garantálja a szülők jogait, és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális orientációval kapcsolatos jogaira, így semmilyen diszkriminatív elemet nem tartalmaz" - áll Orbán Viktor miniszterelnöknek az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.
MTI Hírfelhasználó