Székelyudvarhely: „egy bizonyos család tagjai” mindent megtehetnek...
2021. április 23. 09:34

Összefogásra szólította fel Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester az önkormányzati képviselőket, illetve a közösséget, hogy kiálljanak „a P. család által elkövetett bűncselekmények és szabályszegések” ellen, az áldozatok mellett.

Gálfi: elfogadhatatlan, hogy „egy bizonyos család tagjai” mindent megtehessenek következmények nélkül

Gálfi Árpád polgármester • Kép Erdély Bálint Előd

„Meggyőződésem, hogy az álnokság, a gonoszság, a következmények nélküli bűncselekmények mindig csak akkor diadalmaskodhattak a történelem során, ha az a közösség, amelyik cselekedhetett volna, inkább tétlenül nézte, miként fajulhatnak el a dolgok” – kezdett beszédébe a városházán tartott képviselő-testületi ülésen Gálfi Árpád polgármester. Mint mondta, az utóbbi időben egyre több felkérést kapott egy közösségi összefogás megszervezése érdekében, mert mint hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy egy városban, „egy bizonyos család tagjai” mindent megtehessenek következmények nélkül. „Nem megengedhető, hogy egy család bizonyos tagjainak, hol a fenyegetéseiről, zsarolásairól, hol a nyilvánvaló áramlopásáról, hol a közlekedésben elkövetett kihágásairól, száguldozásaikról, baleseteikről, károkozásaikról, hol egy rendőr brutális megveréséről, hol egy anya nyílt utcán történő megveréséről és terrorizálásáról olvasunk az újságban, és közben azt tapasztaljuk, hogy nem történik semmi. Ezek mindent megúsznak és szabadon járhatnak kelhetnek, mintha nem történt volna semmi” – fogalmazott az elöljáró.

Szerinte több furcsa okot is lehet a mögött feltételezni, ha az igazságszolgáltatás nem végzi a dolgát, de a tragédiákat meg kell előzni, nem utólag kell siránkozni. Ehhez pedig széles körű közösségi összefogás kell. A nekem címzett levelek egyértelműen kifejezik azt a közösségi igényt, amely szerint nem hagyhatjuk, hogy egy P. nevű személy, aki már számtalan kihágást, bűncselekményt következmények nélkül megúszott, most éppen egy védtelen anyának és tizennégy éves gyerekének életét tegye tönkre a szemünk láttára – szögezte le Gálfi.

Rámutatott, hogy a hallottak szerint eddig mindig le kellett zárni az említett személy ellen indított ügyeket, mert az áldozatok visszavonták feljelentésüket.

„Székelyudvarhely nem válhat egy olyan várossá, ahol egyesek a kapcsolataiknak vagy a vagyonuknak köszönhetően bármit megengedhetnek maguknak következmények nélkül. Mit várhatunk el gyermekeinktől, fiataljainktól, ha azt látják, hogy egy P. nevű személy 120km/órával közlekedhet a városban, száguldva előzhet a gyalogátjárón, veszélyeztetheti bárkinek az életét, elmenekülhet egy közúti ellenőrzés helyszínéről, brutálisan megverhet egy helyi rendőrt, nyílt utcán bántalmazhat egy anyát, majd terrorizálhatja, fenyegetheti, megkeserítheti az életét, rettegésben tartva őt és kislányát. Mindezt következmények nélkül” – fakadt ki a polgármester.

Rámutatott, a döntéshozóknak kötelező a törvény eszközeivel élni és az igazságszolgáltatáshoz fordulni, ugyanakkor, ha nem történik semmi érdemleges intézkedés, akkor muszáj más törvényes megoldásokhoz folyamodni. Erre egy közösségi szerveződés lenne a legmegfelelőbb, amelyre már volt tüntető felvonulásokig fajuló példa, amely eredményekkel járt – jelentette ki Gálfi. Kiemelte, a bűncselekmények nem veszítenek súlyukból csak azért, mert „fehér inges, nyakkendős jómódú üzletemberek követik el.”

Ezek után felkérte a jelenlévő döntéshozókat, hogy egy közös nyilatkozattal, illetve szükség esetén tettekkel is támogassák azokat a lakókat, akik a P. család miatt kárt szenvedtek. „Mondjuk ki közösen, hogy elég volt ebből, akkor is, ha az elkövetők a P. család tagjai. Mondjuk ki közösen, hogy várjuk az igazságszolgáltatás, minél előbbi látványos intézkedéseit. Elég volt a maszatolásból” – zárta beszédét Gálfi Árpád.

Az elhangzottakat néma csend fogadta.

A rendkívül súlyos polgármesteri kijelentések kapcsán az érintettség jogán lehetőséget szerettünk volna biztosítani a reagálásra az elhangzottakkal kapcsolatban a név szerint említett P. számára, ám nem értük el telefonon. Ezután édesapja, P. számát tárcsáztuk, aki közölte, egyeztetnie kell az ügyvédjével a további lépésekről, addig nem kíván nyilatkozni.

 Fülöp-Székely Botond 

szekelyhon.ro
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó