A magyarok harmada már megkapta az oltást
2021. április 22. 00:15

Továbbra is gyors ütemben zajlik itthon a koronavírus elleni oltás: több mint 3,363 millióan kapták meg eddig az első dózist, és 1,425 millióan már a második adagon is túl vannak. A szakemberek szerint már látszik az oltások kedvező hatása, ezzel együtt nő a bizalom is: 4,3 millió fölé emelkedett a regisztráltak létszáma. A napokban újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, így az oltás zavartalanul folytatódhat – hangzott el az M1 Híradójában.

Mind a Pfizer, mind a Moderna oltóanyagából több ezer ampulla érkezett Debrecenbe, majd szétosztották, és el is kezdték kiszállítani a megye mintegy kétszáz háziorvosi praxisába, várhatóan a héten az összeset beadják.

Megérkezett az utánpótlás Pfizer és Moderna vakcinából a szegedi kormányhivatalba is, innen majd a házirovosokhoz szállítják kit. Juhász Tünde Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott az M1 Híradójának azt mondta, hogy mindig igyekeznek az igénynek megfelelő mennyiségű oltóanyagot kiküldeni a háziorvosoknak.

Az egri kormányhivatalhoz 1400 ember beoltására elegendő Moderna vakcinát szállított a Hungaropharma furgonja. Ezen kívül még két másik típusú oltóanyagot is kaptak a háziorvosok.

Pajtók Gábor, a Heves megyei kormánymegbízott közölte, hogy mintegy 5052 Pfizer oltóanyagot el tudnak oltani a háziorvosok saját praxisukban. Majd ezernyi Sinopharm második körös oltást szintén a háziorvosok adják majd be ezen a héten a pácienseik részére. A rendelőkbe folyamatosan érkeznek a páciensek. Párhuzamosan adják be az első és második körös oltásokat, ha kell túlóráznak a háziorvosok.

A miskolci kórházakban is megfeszített tempóban oltanak, naponta több mint háromezer injekciót adnak be, jelenleg Szputnyik vakcinát használnak.

„Az oltópontunkon és a mobil oltócsapatok segítségével százezer körülbelül az az oltás, amit elvégeztünk. Folytatjuk tovább ezt a feszített tempójú oltási ütemtervet. A cél természetesen az, hogy a regisztráltak minél előbb beoltásra kerüljenek, illetve minden regisztrált a második körös oltását is megkapja” mondta Kozma Ádám, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főgyógyszerésze.

A magyar lakosság több mint harmada átoltott

A hivatalos tájékoztató oldal szerint meghaladta a 3,363 milliót azoknak a száma, akik kaptak valamilyen védőoltást. Közülük 1 425 000-en már a második adagot is felvehették. A magyar átoltottság jelentősen meghaladja az uniós átlagot. Közben tovább nőtt a regisztráltak száma is, akiknek 70 százaléka már kapott oltást.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó