Palkovics: Az egyetemek működését ismerem, nem a titkosszolgálatokét
2021. április 21. 21:44

Budapesten létesít campust a világ 34. legjobb egyeteme, a Fudan Egyetem, ezért a kormány módosítja a felsőoktatási törvénynek a külföldi egyetemek magyarországi működésére vonatkozó részét.

Egyelőre a 2024-es nyitás körül még nagyon sok a kérdés.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, egy olyan egyetem, mint a Fudan Egyetem magyarországi működése viszonyt képez majd a többi magyar egyetemmel és a környezetével. Kiemelte, egy olyan professzor, aki világhírű és a Fudan Egyetemen tanít majd Budapesten, vélhetően a többi egyetemen is tanít majd. Ezzel óhatatlanul is emelve a magyar egyetemek színvonalát.

„Arról is beszélnünk kell, hogy a világ legjobb egyeteme a Massachusetts Institute of Technology (MIT) több mint egy éve debreceni központtal egy olyan programot hajt végre, ahol a tudományos kutatási eredményeknek egyfajta innovációs hasznosítására vonatkozóan működik. Az első évről a koronavírus-járvány elvitte a figyelmet, de ez is működik” – hívta fel a figyelmet.

„Szeretnénk, ha Magyarország sokkal erőteljesebben kapcsolódna be a nemzetközi egyetemi környezetbe” – tette hozzá Palkovics László.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki képviselői kezdeményezik a miniszter meghallgatását a Fudan Egyetemmel kapcsolatos titkosszolgálati kérdések miatt.

Ezzel kapcsolatban Palkovics László úgy fogalmazott, az egyetemeket ismeri, a titkosszolgálatok működését pedig nem.

„Nem gondolom, hogy egy egyetem a legalkalmasabb terepe annak, hogy titkosszolgálatokat működtessen egy ország egy másik országban” – hangsúlyozta.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó