Kórházi magáncellában Navalnij, ügyvédje meglátogatta
2021. április 20. 18:06

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn közölte, hogy eddigi börtönéből egy rabkórházba szállították át az ellenzéki elítéltet. Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és álláspontja szerint nem részesül megfelelő orvosi ellátásban.
   
Olga Mihajlova, Navalnij jogi képviselője kedden felkereste ügyfelét a Vlagyimir megyei 3. fogházkolóniában, és ezután a Dozsgy ellenzéki online televíziónak azt mondta, hogy az őrizetes folytatja az éhségsztrájkot, nehezére esik a beszéd és az ülés. Az ügyvéd szerint nem részesül vitaminkúrában, ahogy azt az FSZIN állította, hanem csak glükózinfúziót kap, és a karját összeszurkálták a vénáját kereső ápolónők.
   
Mihajlova azt mondta, hogy Navalnijt egy tbc-seket kezelő börtönkórház magáncellájában helyezték el.
   
Orvosa, Anasztaszija Vasziljeva szombaton azt mondta, hogy a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése címén két és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélt 44 éves politikus akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe. Vasziljeva úgy vélekedett, a leletek arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti.
   
Navalnijnál korábban az MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki.
   
Ivan Zsdanov, a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának (FBK) igazgatója és Leonyid Volkov, a regionális Navalnij-törzsek hálózatát Litvániából koordináló aktivista vasárnap tüntetést hirdetett meg szerdára az orosz városokban. Putyin elnök szerdán készül elmondani hagyományos éves üzenetét a parlament két házának.
   
Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info civil szervezet szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.
   
Pjotr Tolsztoj, az orosz parlament alsóházának alelnöke kijelentette, hogy Moszkva nem fogja végrehajtani az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) Navalnij szabadon bocsátását követelő határozatát, ha azt a csütörtöki szavazáson elfogadják. Tolsztoj, aki az orosz küldöttség vezetője, rámutatott, hogy az állásfoglalás ajánló jellegű lesz.

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó