Konzultációra hazatér a moszkvai amerikai nagykövet
2021. április 20. 12:19

Konzultációra Washingtonba utazik a közeli hetekben John Sullivan moszkvai nagykövet.

Sullivan – afp

Ezt maga a misszióvezető jelentette be a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.
   
"Úgy gondolom, hogy fontos közvetlenül beszélnem a Joe Biden kormányzatából való új washingtoni kollégáimmal az Egyesült Államok és az Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotáról" - mondta.
   
"A közeli hetekben vissza fogok térni Moszkvába Biden és (Valgyimir) Putyin (orosz elnök) találkozója előtt" - tette hozzá.
   
Sullivant még Donald Trump elnök nevezte ki nagykövetnek Oroszországba. A TASZSZ szerint a diplomata még ezen a héten haza fog utazni.
   
Szergej Lavrov külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója azt javasolta Sullivannek, hogy térjen vissza Washingtonba konzultációra.
   
A két ország között kiélezte a feszültséget, hogy Biden egy március 17-én adásba adott tévéinterjújában igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint, és azt hangoztatta, hogy Moszkva "megfizeti az árát" annak, hogy szerinte beavatkozott az amerikai elnökválasztásba. Ezt követően Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet hazahívták konzultációra.
   
Az Egyesült Államok csütörtökön újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen, amire Moszkva pénteken hasonlóképpen válaszolt.
 

MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó