Nem tér észhez a forint
2021. április 19. 13:06

Jó a részvénypiaci hangulat Európában és a gazdasági újranyitás újabb lépése jött ma el (nevelési-oktatási intézmények egy része nyitása), a héten pedig a teraszok is megnyithatnak, mindez pedig gyorsabb gazdasági talpraállásként relatív előnyt jelenthet a régióban, mégis a forint folytatódó gyengélkedését látjuk hétfő reggel is a bankközi devizapiacon. Igaz, közben az euró is erősödik a járványkezelés haladása mellett, így a dollárral szemben másfél hónap után újra átlépték felfelé a jegyzések az 1,20-as kulcsszintet.

Összességében jó hangulatban indult a hét az európai tőzsdéken, és közben halad az oltási program Európában is, az uniós népesség kb. 18%-a van elsőre beoltva, itthon pedig 33%-a. Mindez a relatív magyar előny és az általa előrevetített gyorsabb gazdasági nyitás nem tükröződik a forint árfolyamában, igaz közben hozzá kell tenni, hogy az euró is ma reggel másfél havi csúcsra ért a dollárral szemben 1,2020-nál.

Az erősebb euróval szemben tehát gyengül a forint, amelyet a héten nem igazán mozgatnak majd magyar makroadatok (mert nem lesznek). Az euró jegyzései hétfő délelőtt 361,7-ig emelkedtek, azaz kéthetes mélypontra bukott a magyar fizetőeszköz.

portfolio.hu
Címkék:
  • Az EU-hadsereg ötlete visszafelé sülhet el
    Aligha véletlen, hogy minden Európa Birodalom létrehozására irányuló kísérlet kudarcba fulladt, és ennek alapvető oka az, hogy nincs közös európai identitás. Elvileg létezhetne ilyen, pontosabban létre lehetne hozni ilyen önazonosságot, de ahhoz előbb meg kellene nyílni annak a beszédtérnek, amely egységes narratívára építve elbeszélhetővé és megbeszélhetővé tenné mindezt.
  • Magyar templomfelújítás a Felvidéken
    A hit erősítése a magyarság megőrzését is szolgálja, mert ahol a hit megmarad, ott a közösség is megmarad - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban kedden.
  • Nagy eredmény a védettségi igazolvány kölcsönös elismerése
    Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Milo Dukanovic montenegrói államfőt. A megbeszélés fő témái közül kiemelt a vakcinaigazolványok kölcsönös elismerése, amely nagyban hozzájárul majd a mindkét ország számára kulcsfontosságú turizmus ismételt fellendüléséhez.
MTI Hírfelhasználó