Jogosan lépett fel a migránsok ellen Salvini
2021. április 10. 16:03

A Matteo Salvini elleni előzetes eljárás lezárását kérte a szicíliai Catania bíróságán Andrea Bonomo ügyész szombaton. Mint mondta, nem megalapozott a vádemelés a politikus ügyében.

Az ügyész hangoztatta, hogy Salvini belügyminiszterként az első Conte-kormány migrációs intézkedései szerint járt el, amikor, mielőtt engedélyezte volna a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlócsoport olaszországi partra szállását, biztosította szétosztásukat az erre jelentkező európai tagállamok között.

Nem lehet túszejtésről beszélni – jelentette ki Bonomo. Úgy vélte, a kikötés késleltetését nem lehet törvénytelennek minősíteni, Salvini nem sértette meg a nemzetközi konvenciókat. Megjegyezte, hogy a bíróság feladata nem az, hogy a politikai döntések erkölcsi jogosságát vitassa.

A migránsokat képviselő ügyvédek szerint Matteo Salvini törvénytelenül tartotta fel az embereket, szenvedést okozva nekik. Az ügyész erre úgy reagált, hogy a Gregorettivel érkezők minden ellátást megkaptak, a betegek és kiskorúak azonnal partra szállhattak.

A bíróság április 23–ra tűzte ki az utolsó meghallgatást az olasz jobboldali Liga pártot vezető Salvini ügyében, és május 14–re ígér döntést arról, hogy meglapozottnak tartja-e a vádakat vele szemben.

Az október 3–án kezdődött előzetes bírósági eljárás a Gregoretti olasz hadihajóval 2019 nyarán érkezett 131 fős migránscsoport feltartóztatását vizsgálja. Volt belügyminiszterként Salvini öt napig nem engedélyezte a bevándorlók partra szállását, amíg az akkori első Conte-kormány egyeztetett szétosztásukról az uniós tagállamokkal.

 

hirado.hu - MTI
Címkék:
MTI Hírfelhasználó