Napok óta tart már a kioktatás az M1 ellen
2021. április 10. 09:26

Teljes a felháborodás annál az osztrák lapnál, amelynek az újságíróját a héten bírálni merészelte az M1. Szerintük ez a sajtószabadság elleni támadás, és valójában Orbán Viktor indított támadást a Profil című újság ellen. Természetesen ők bírálhatják a magyar közmédia szerkesztőit, újságíróit, de fordított esetben ez nem megengedett – számolt be a részletekről az M1 péntek esti Híradója.

A magyar állami tévé támadása egy osztrák újságírónő ellen – erről ír már két napja a Profil című osztrák liberális lap. Teljesen példátlannak és érthetetlennek nevezik, hogy az M1 bírálni merte tervezett cikküket, amelyet az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozó kapcsán akartak írni arról, „hogyan egyesülnek az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártok”.

De az osztrák sajtószakszervezetek és civil szervezetek is bírálták a közmédia hírcsatornáját.

A Soros György által támogatott Riporterek Határok Nélkül osztrák szervezete szerint ez a kritikus újságírás megállításának és kigúnyolásának kísérlete a magyar kormány kiterjesztett karján keresztül.

A GPA sajtószakszervezet azt nyilatkozta, hogy a kritikus újságírást egy alkotmányos államban nem szabad megakadályozni.

Valamennyien bocsánatkérést követelnek a magyar közmédiától. Ezt nem adhatjuk meg, mert nincs erre okunk. Helyette inkább megkíséreljük ismét elmagyarázni, amit sem a balliberális média, sem a tények valódi ismerete nélkül nyilatkozó politikusok nem tudnak, vagy nem akarnak megérteni.

Az M1-en nem politikai, hanem egyszerű sajtószakmai problémákra igyekeztünk felhívni a figyelmet az osztrák újságírónak a Fidesz európai parlamenti delegációjához küldött levele kapcsán.

Abban ugyanis kérdésnek beállított politikai állásfoglalásokat kaptak.

Franziska Tschinderle az április elsejei Orbán–Salvini–Morawieczki-találkozó kapcsán kereste meg a magyar kormánypártot.

Az első úgynevezett kérdésben az osztrák újságíró arra volt kíváncsi, miért nem volt jelen ezen a találkozón a francia Nemzeti Tömörülés és az Osztrák Szabadságpárt egy képviselője sem.

Azt már az M1 szerdai összeállításában is jeleztük: szó sem volt arról, hogy ott lesznek.

Franziska Tschinderle első és legfontosabb kérdésként mégis rájuk volt kíváncsi. Sajtószakmai szempontból nézve ez teljesen értelmezhetetlen, és értelmetlen is.

Erre világított rá az M1, illetve arra, hogy elemzők szerint az újságírónő ezzel kifejezetten kapcsolatba akarta hozni a formálódó új konzervatív szövetséget az európai balliberális sajtóban előszeretettel szélsőjobboldalinak bélyegzett másik két párttal.

Az osztrák újságírónő azonban itt nem állt meg. Azt írta, egy euroszkeptikus szövetség létrehozása nem új jelenség, már a 80-as években is volt ilyen. Ez nem egy kérdés, hanem állítás. Miközben a három politikus a találkozó után egyetlen szót sem ejtett semmiféle euroszkeptikus vonalról.

Az osztrák újságírónő ezután kifejtette, tehát ismét nem kérdezte, hogy ezek a kísérletek rendre meghiúsultak, például az ilyen szövetségeket ért antiszemita vádak miatt. Vagyis Franziska Tschinderle egyértelműen arra utalt, hogy az Orbán–Salvini–Morawieczki-találkozón felvázolt szövetség euroszkeptikus és antiszemita lesz.

Az M1 ezekre a szakmai problémákra világított rá.

Ehhez képest a minket érő bírálatok özöne politikai jellegű, sőt, az újságírónőt foglalkoztató Profil kiadója és főszerkesztője maga kérte, hogy minél több politikus szólaljon meg az ügyben.

Fekete-Győr is csatlakozott a kampányhoz

Harmadik napja tart már a kioktatás: osztrák politikusok, pártok, újságíró-szervezetek sorra szólalnak meg az ügyben. Szerintük az M1 riportja azt bizonyítja, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság.

Ehhez a kampányhoz csatlakozott Fekete-Győr András is, a Momentum elnöke, aki nemrég még arról beszélt, hogy bizonyos újságírókat eltiltana a foglalkozásától, de lehet, hogy ennek a híre nem jutott el Ausztriába – hangzott el az M1 Híradójában.

Elfogadhatatlan, amit az M1 tesz Franziska Tschinderlével – így vette védelmébe a baloldali újságírót az osztrák külügyminisztérium, vagyis az osztrák kormány is fontosnak érezte, hogy megszólaljon egy szakmai ügyben.

Twitter-oldalukon azt írták: a média alapfeladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel.

Az osztrák liberálisok is támadásnak tartják az M1 szakmai kérdéseket felvető összeállítását. Szerintük mindez jól példázza a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság folyamatos lebontását Magyarországon.

Egy másik politikus, az ugyancsak baloldali szociáldemokraták EP-delegációvezetője is úgy vélte, teljes szolidaritás jár Franziska Tschinderlének. Még azt is hozzátette, hogy az EU-ban minden nap meg kell védeni a sajtószabadságot.

Ennél is tovább ment az osztrák Zöldek szóvivője, aki arra biztatta az újságírónőt, idézzük: kérlek, kérdezz tovább!

Csatlakozott a közmédiát támadókhoz a hazai baloldal is.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András Twitter-oldalán állt ki az osztrák újságírónő mellett.

Csakhogy 2017-ben még éppen Fekete-Győr András volt az, aki számon kért újságírókat azért, mert kritikus hangvételű cikkeket írtak róla és párttársairól. Ráadásul tette mindezt úgy, hogy engedély nélkül rontott be az Origo szerkesztőségébe. Akkor azt mondta: szerinte ez teljesen helyén való. Nemrég újra megfenyegette a szerinte jobboldali újságírókat.

„Akkor én őket időre eltiltanám a foglalkozásuktól, én eltiltanám a hivatásuk gyakorlásától” – mondta a momentumos politikus pár éve.

A Momentum elnöke márciusban egy internetes videóban vázolta fel tervét, miszerint ha ő lenne a miniszterelnök, tiltott kategóriába sorolná bizonyos szerkesztőségek újságíróit.

Akkor a Magyar Nemzet és több médium is vállalhatatlannak nevezte a radikális kijelentést. A baloldali sajtóorgánumok viszont azóta is hallgatnak az ügyben. Egyikük sem emelte fel szavát az újságírók nyílt fenyegetése ellen.

És csöndben maradtak a sajtószabadságért Brüsszelben folyamatosan aggódó, Magyarországot rendszeresen feljelentő politikusok is: a momentumos Donáth Anna, Cseh Katalin, és hallgatott a DK-s Gyurcsány Ferencné is.

Péntek este közleményben tiltakozott a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a magyarországi szerkesztőségek és az újságírószakma alapjai ellen indított álságos támadássorozat ellen.

hirado.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó