Amerikai segítséggel fejlesztett ki új vadászgépet Dél-Korea
2021. április 10. 08:58

A dél-koreai KAI konzorcium 2015-ben kezdett hozzá egy új vadászrepülőgép kidolgozásához, amihez amerikai partnerétől, a Lockheed Martin fegyvergyártó cégtől kapott segítséget. Négy év fejlesztőmunka után mutatták be a prototípust.

Dél-Korea pénteken négy év fejlesztés után bemutatta saját készítésű vadászrepülőgépének prototípusát.

A Korean Aerospace Industries (KAI) nevű dél-koreai repülőgépgyártó és védelmi cég szacshoni részlegén tartott bemutatón Mun Dzse In dél-koreai elnök elmondta: a cél, hogy 2028-ig 40 darabot készítsenek a KF-21 Boramae nevű vadászrepülőgépből, 2032-ig pedig 120-at. A gyártás a tesztrepülések befejezését követően megkezdődik. A KAI szerint az első tesztrepülést a következő évre tervezik.

A KAI 2015-ben kezdett hozzá a vadászrepülőgép kidolgozásához, amihez amerikai partnerétől, a Lockheed Martin fegyvergyártó cégtől kapott segítséget.

A dél-koreai légierő egyebek között a régebbi, F-4-es és F-5-ös vadászrepülőgépeket akarja lecserélni a készülő vadászrepülőkkel. Dél-Korea ezenkívül abban is bízik, hogy képes lesz exportálni a saját fejlesztésű vadászrepülőjéből.

A bemutatón részt vett Prabowo Subiatno indonéziai védelmi miniszter is, ugyanis Indonézia az eredetileg KF-X-nek nevezett, 7,85 milliárd dolláros vadászrepülőgép-program hivatalos partnere.


 

 
hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Baljós, ha a baloldal kerül hatalomra
    Mi folyik az Európai Parlamentben: annyi féle jobboldali csoportosulás és szövetség van, de nincs köztük egység és feltehetően lesznek még szakadások. Ez szomorú, mert bár a számok tükrében a jobboldalnak jelentős ereje van az intézményben, egyébként megoldható apróbb véleménykülönbségek miatt mégis a gyakorlatban kisebbségben, ellenzékben van.
  • Bayer Zsolt: Karácsony a barlangban - Kgeri példáltan tahósága
    Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel jellemezte a különbséget önmaga és a miniszterelnök között.
  • Orbán: fel kell gyorsítani a vakcinák beszerzését
    Ideológiai szempontokat félretéve fel kell gyorsítani a koronavírus elleni vakcinák beszerzését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a portugáliai Portóban pénteken, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján.
MTI Hírfelhasználó