Belgium hazatelepíti a dzsihadisták gyerekeit Szíriából
2021. március 7. 09:27

Belgium hazatelepíti a belga állampolgárságú, dzsihadista szülőktől származó gyerekeket a Szíria északkeleti részén található al-Hol menekülttáborból – jelentette be Alexander De Croo belga kormányfő.

– Ha a kiskorú gyermekek a táborban maradnak, fennáll a veszélye annak, hogy ők lesznek a holnap terroristái – indokolta a döntést a miniszterelnök. A hazatelepítés legalább harminc, tizenkét éven aluli gyermeket érint.

– A gyerekek, akik ivóvíz és megfelelő élelem nélkül nőnek fel, lelki és testi betegségeknek vannak kitéve, így hazahozataluk humanitárius okokból kifolyólag rendkívül fontos és sürgős – magyarázta Saskia Bricmont belga parlamenti képviselő.

Az al-Hol táborban mintegy hatvanötezer olyan nő és gyermek él a kurdok felügyelete alatt, akik kapcsolatban állnak az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezettel – míg a családok férfitagjait börtönökben tartják fogva.

A mintegy tizenegyezer külföldi állampolgár közt tizenhárom belga édesanya is tartózkodik a táborban – kilenc elítélt, négy pedig nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt áll.

Belgium fontolóra vette, hogy néhányat közülük is hazatelepít, azonban ezeket az eseteket egyesével fogják mérlegelni biztonsági szempontok alapján.

– Ha elhatárolták magukat az Iszlám Államtól, hazatelepülhetnek – jelentette ki De Croo.

Az ENSZ Gyermekalapja egy hete ötvenhét külföldi államot szólított fel rá, hogy engedjék haza a Szíriában tartózkodó kiskorú gyermekeket, miután közülük hárman is életüket vesztették a táborban, egy véletlen során keletkezett tűzben.

Európa azonban még nem heverte ki a traumát, amelyet az ISIS támadásai okoztak az elmúlt időszakban, így a külföldi kormányok vonakodnak a gyerekek hazatelepítésétől, akiknek a szülei a terrorszervezethez kötődnek.

Tíz nappal ezelőtt számos francia nő kezdett éhségsztrájkba, akik azt akarták elérni, hogy elhagyhassák az al-Hol tábort, ahol egyre rosszabbak a körülmények. Emmanuel Macron francia elnök viszont halogatja a döntést, mivel úgy gondolja, hogy az ISIS-szimpatizánsok hazahozatala gyengítené az esélyeit a jövő évi választások előtt – írja a Deutsche Welle. Franciaország eddig harmincöt gyereket telepített haza Szíria északkeleti részéből, miután a hatóságok egyesével kivizsgálták őket.

A francia kormányon kívül korábban már Németország és Finnország is döntött a táborban tartózkodó állampolgárok hazatelepítéséről: 2020 végén összesen öt nőt és tizennyolc gyermeket szállítottak el Szíriából. Heiko Maas német külügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: nagyon megkönnyebbült a tizenkét gyermek és a három édesanya hazajuttatása miatt, amit humanitárius okokból kellett végrehajtaniuk.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
  • Május 10-én indul a jelenléti oktatás a középiskolákban
    Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban. Az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz.
MTI Hírfelhasználó