Elhunyt Kornfeld Tibor, dunaszerdahelyi lokálpatrióta és művészetpártoló
2021. március 2. 16:47

Életének hatvankilencedik évében, március első napján elhunyt Kornfeld Tibor, a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetője, közéleti személyiség, a kultúra és a művészet pártolója. A koronavírus áldozata lett.

Kornfeld Tibor 1952-ben született Dunaszerdahelyen. Kezdetektől fogva zsidóként nevelkedett. Nagyapja Kornfeld Ármin, Dunaszerdahely egykori alpolgármestere a holokauszt áldozata lett. Édesapja Kornfeld Ferenc a helyi hitközség tiszteletbeli elnöke, közéleti ember volt.

A vegyészmérnöki végzettségű Kornfeld Tibort egész élete Dunaszerdahelyhez kötötte. Igazi lokálpatriótaként értékteremtő munkát folytatott.

A művészetek pártolójaként fontos volt számára, hogy a művészi alkotásokkal is emlékezzünk a holokauszt borzalmaira.

Ő könyv formájában adózott az egykori dunaszerdahelyi zsidóság emléke előtt. 2007-ben kiadta édesapja, Kornfeld Ferenc Az én városom Dunaszerdahely – „Kis Jeruzsálem” című kötetet. Emellett tevékenyen részt vett a volt dunaszerdahelyi zsidó temetőt feldolgozó adatbázis elkészítésében.Egy ipolysági holokauszt megemlékezésen – Pásztor Péter/Felvidék.ma, archív

Munkásságának tán egyik legjelentősebb mozzanata a dunaszerdahelyi holokauszt emlékmű 2014-es felavatása volt. Számos kiállítást szervezett a zsidó és a holokauszt tematikában. Ezek többsége nemzetközi kiállítók részvételével zajlott.

Kitűnő kapcsolatai voltak többek között a felvidéki és anyaországbeli képzőművészekkel is. Hosszú évtizedes kapcsolatban állt az Ipolyságon élő és alkotó Kutak Adrienn-nel is.

„Halála mélységesen megrendített! Szívemhez közelálló barátot veszítettem el. Művelt, jó humorú barát volt, akinek a művészetek pártolójaként sokat köszönhetek”
– jegyezte meg elcsukló hangon megkeresésünkre Kutak Adrienn.

Az ipolysági keramikus művész is részt vett a Kornfeld által szervezett tárlatokon. Emellett a dunaszerdahelyi zsidó temetőben álló monumentális holokauszt emlékmű alkotójaként is szorosabb kapcsolatba került Kornfeld Tiborral és a helyi hitközséggel.

Ugyancsak Kornfeld nevéhez köthető a botlatókövek térhódítása a térségünkben. Ismert és elismert holokauszt áldozatok előtt tisztelegnek a zsidók egykori lakóházai előtt elhelyezett botlatókövekkel. A botlatókövek 10×10 centiméter méretűek. A sárgarézlemezen a holokauszt áldozatainak neve, születési helye, halálozásának ideje szerepel. A felejtés útjába állított botlatókövet Günter Demnig német szobrász álmodta meg 2004-ben.

Az elmúlt években egyre több felvidéki településen emlékeztetnek a szomorú, embert próbáló időszakra. Az utóbbi években Kutak Adrienn készíti a botlatóköveket. Az egyik legutolsó avatására 2019 májusában került sor Ipolyságon, Kulka Ferdinánd és Melánia tiszteletére.

Pásztor Péter

felvidek.ma
Címkék:
  • Alakul a Facebook-diktatúra
    Mintegy 90 százalékkal csökkent a magyar kormány, a tagjai és intézményeinek közösségi oldalain az elérés és az interakciók száma, a Facebook erről sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot nem adott.
  • Reneszánsz barátság
    Olyan világot kell visszahozni, mely méltó Európa múltjához, őseink áldozatvállalásához.
  • Május 10-én indul a jelenléti oktatás a középiskolákban
    Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte: május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban. Az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz.
MTI Hírfelhasználó