Az EU Kambodzsát figyelmezteti a gondolatszabadságra
2021. március 2. 10:47

A kambodzsai hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezés szabadságát - foglalt állást az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden, arra reagálva, hogy előző nap Kambodzsában súlyos börtönbüntetéssel sújtottak ellenzéki vezetőket.

European Union External Action - European External Action Service

Az uniós külügyi szolgálat hangsúlyozta, hogy a távol-keleti országnak tiszteletben kell tartania a jogállamiságot, és biztosítania kell a politikai részvételhez való jog és az alapvető szabadságok teljes körű tiszteletben tartását.
   
"Valamennyi kambodzsai számára, politikai hovatartozásuktól függetlenül biztosítani kell a tisztességes eljáráshoz való jogot" - fogalmazott közleményében az EEAS.
   
Az Európai Unió elvárja, hogy a kambodzsai hatóságok valódi és átfogó párbeszéd útján kezdeményezzék a nemzeti megbékélés folyamatát - tette hozzá.


 
Hun Sen kambodzsai kormányfő - thaipbsworld.com

A phnompeni kerületi bíróság hétfőn több mint húsz év szabadságvesztéssel sújtotta az országban betiltott ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártjának (CNRP) több, száműzetésben élő vezetőjét. A vádak szerint Sam Rainsy, a párt vezetője és társai 2019-ben megpróbáltak visszatérni, hogy egy népfelkelés élére álljanak a több mint 35 éve hatalmon lévő Hun Sen kormányfő ellen.

CNRP LOGO - iPity Khmer

Rainsy kambodzsai-francia kettős állampolgár. 2015-ben menekült el Franciaországba és azóta számos - megfigyelők szerint politikai indíttatású - büntetőperben marasztalták el.

Sam Rainsy heads to Singapore

Sam Rainsy - bangkokpost.com
 

MTI
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó