Félmillióan ingáznak naponta a MÁV járatain Budapest környékén
2021. március 1. 23:28

A MÁV napi 523 ezer utazásának döntő többségét, 89 százalékát elővárosi ingázók teszik ki, ám még így is kevesen választják a közösségi közlekedést az agglomerációból bejárók közül.

A MÁV Facebook-oldalán osztotta meg, hogy 523 ezer utazás történik naponta a több mint százéves hálózaton. Ez a helyiérdekű vasút (HÉV) utasaiból, valamint az elővárosi és távolsági MÁV-utasokból tevődik össze. A beszámoló szerint a napi 523 ezer utazó közel fele, 245 ezer ember a HÉV-en, míg 219 ezren az elővárosi MÁV-járatokon, 60 ezren pedig a MÁV távolsági járatain közlekednek.

A fővárost 11 vasúti- és négy HÉV-vonal hagyja el, amik fontos településeket érintenek az agglomerációban.

A MÁV ezeknek a fejlesztésére indította el a Budapesti agglomerációs vasúti stratégiát, mert hiába teszik ki a napi 523 ezer utazás 89 százalékát az elővárosi ingázók, így is kevesen használják az agglomerációból a közösségi közlekedést.

A starétigát ismertető weboldal szerint ugyanis a budapesti agglomeráció népessége 1960 és 2017 között 60 százalékkal nőtt, és az innen ingázó emberek közül tízből csak hárman utaznak közösségi közlekedéssel (míg a budapestiek közül tízből hatan utaznak tömegközlekedéssel).

Forrás: Budapestvasút2040.hu

Az ingázók 29 százaléka, naponta 249 ezer ember választja a vasutat és a HÉV-et, 16 százaléka, azaz 198 ezer ember választja az autóbuszt, de túlnyomó többségük, 63 százalékuk, azaz 755 ezer ember ingázik autóval mindennap.

„Az ingázók naponta átlag 37 percet töltenek dugóban, ez évente 300 milliárd forint társadalmi kárnak felel meg. A térség közlekedése évente 4 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, a központi régióban élők a levegőszennyezés miatt átlagosan másfél évvel rövidebb ideig élnek” – tették közzé az oldalon.

Az agglomerációs vasúti stratégia célja, hogy javuljanak a statisztikák, és az agglomeráció és a főváros között többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést az autós közlekedés helyett.

hirado.hu
Címkék:
  • A Föld napja
    Az emberiség egész létmódjának kell megváltoznia, ha el akarjuk kerülni a katasztrófát.
  • A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti
    A teraszok nyitása nem a járvány végét jelenti, továbbra is fontos a védelmi és járványügyi intézkedések, valamint a higiénés rendszabályok betartása, a pincéreknek a teraszokon is kötelező lesz a maszkviselet, a vendégeknek csak akkor, ha belépnek a vendégtérbe - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs nevében a csütörtöki online sajtótájékoztatón.
  • Az ország szabadságát jelképezi a megújuló Citadella
    Elkezdődött a Citadella megújítása Budapesten. A hosszú évek óta elzárt és mára lepusztult erőd felújítása 2023-ig tart - közölte a Várkapitányság az MTI-vel csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó