Száz éve vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal Magyarország
2021. február 25. 13:34

Magyarország és Észtország szerdán ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének centenáriumát - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel.

A közlemény szerint Magyarország 1921. február 24-én ismerte el Észtország függetlenségét a Magyar Királyi Külügyminisztérium Tallinnban tárgyaló diplomatája, Jungerth Mihály levelével. Ezt tekinti hivatalos kapcsolatai nyitányának Magyarország és Észtország - tették hozzá.

Mint írták, ezután szerteágazó kapcsolatrendszer épült ki a két ország között, melynek különleges töltést ad a közös finnugor gyökereken alapuló nyelvrokonság.

Magyarország és Észtország az utóbbi két évtizedben szövetségesi viszonyt ápol az Európai Unióban és a NATO-ban.

A közös tagságok révén további együttműködési területek nyíltak meg a két ország között. Jó példa erre, hogy a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei már két alkalommal, először 2015-ben, majd 2019-ben részt vettek a balti országok - köztük Észtország - légterének védelmében a NATO-n belül; Magyarország legközelebb 2022-ben fog újra szolgálatot teljesíteni a misszióban - jelezték.

A KKM szerint a kétoldalú politikai kapcsolatok minőségét mutatják az előző évek magas szintű látogatásai. Ezek közé sorolták többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kövér László házelnök tavalyi észtországi útját, továbbá Urmas Reinsalu észt külügyminiszter 2019. novemberi budapesti látogatását.

"Bízunk benne, hogy a következő száz év (...) politikai, gazdasági és kulturális relációban is töretlen fejlődést hoz a két ország viszonyában, s ennek érdekében sikerül megőrizni, illetve felkelteni a fiatal generációk érdeklődését és szimpátiáját egymás országai iránt" - áll a minisztérium közleményében.

MTI
Címkék:
  • Szlávik: bár jók az oltási adatok, a védekezést nem lehet elengedni
    Bár az oltási adatok rendkívül kedvezőek, de ez nem azt jelenti, hogy a védekezést "el kell engednünk"; a brit vírusmutáns jobban terjed a fiatalabbak körében is, így a maszkhasználatra, a távolságtartásra és az egymás iránti figyelemre továbbra is, akár még egy jó ideig szükség lesz - figyelmeztetett a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szombaton a közmédiának adott interjújában.
  • Bayer Zsolt: Tusk a Katynban
    Donald Tusk remek fizetéséért bárkit bármivel megrágalmaz, minden birodalmi gazemberséghez lelkesen asszisztál, és hazudik.
  • Novák Katalin: Komoly jobboldali erő a láthatáron
    A Fidesz külkapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, pártjuk egyelőre élvezi a nagyobb mozgásteret és szabadságot jelentő függetlenséget.
MTI Hírfelhasználó