Harc az iszlamo-baloldaliság ellen: éles vita Franciaországban
2021. február 25. 08:53

Egy hete tartó, egyre élesedő hangvételű társadalmi vitát robbantott ki Frédérique Vidal francia felsőoktatásért felelős miniszter, aki múlt szerdán elrendelte az egyetemi kutatások átvilágítását, és meghirdette az „iszlamo-baloldaliság ” ellen indított harcot. A politikus lemondását azóta több mint félezer oktató követelte a baloldal vezető lapjában.

Tizenkét másodperc – egy hete így emlegeti a sajtó Franciaországban annak a néhány mondatnak az időtartamát, melyben Frédérique Vidal felsőoktatásért felelős miniszter aCNews hírtelevíziónak nyilatkozva meghirdette az „iszlamo-baloldal” elleni fellépést. A miniszter 22 perces nyilatkozatból ezt a néhány másodpercet az eltelt egy hét alatt a sajtótermékek tömege idézte.

„Úgy gondolom, az iszlamo-baloldal fekély a társadalom egészén, az egyetem pedig nem valami áthatolhatatlan közeg, hiszen része a társadalomnak” – nyilatkozta a politikus, aki szerint több egyetemi tanár és diákszervezet arra használja fel státusát, hogy az oktatási intézményben terjessze eszméit.

Azt követően, hogy a vezető baloldali lap, a Le Monde hasábjain 600 oktató követelte lemondását, miközben éles sajtópolémia bontakozott ki az ügyben, a Le Journal du Dimanche-nak nyilatkozva Vidal így fogalmazott: természetesen az „iszlamo-baloldaliság” nem tudományos fogalom, de a kifejezés pontosan megjelöli azt, ahogy az emberekben ez megjelenik. A CNRS (Országos Tudományos Kutatóközpont) ugyanis kijelentette, hogy nem létezik ilyen fogalom.

Vidal a kutatás szabadsága mellett állt ki: szerinte tűrhetetlen, hogy ne lehessen előadni Aiszkhülosz Oltalomkeresők című darabjáról. (Már volt példa rá, hogy – mint arról a Szombat című lap is beszámol – hogy baloldali aktivitsák, rasszizmust kiáltva, a Sorbonne-on a színdarab „előadását akarták megakadályozni, azt állítva, hogy rasszista rendezésről van szó. A dráma története szerint az oltalomkeresők az egyiptomiak, akiknek bőre a napsugártól elfeketedett”)

Vidal azt sem látja a tanítás szabadságával összeegyeztethetőnek, hogy Charb, a meggyilkolt francia grafikus és újságíró szövegeit egyetemi előadók ne tehessék meg kurzusuk tárgyává. (Charb volt az egyik áldozata a Charlie Hebdo elleni támadásnak.) Ez támadás az akadémiai szabadság és az általános szólás – és önkifejezési szabadság ellen – fogalmazott Vidal, akit a baloldal „gondolatrendőrség” felállításával vádolt.

„Kétségtelenül létezik az iszlamo-baloldaliság az egyetemeken” – vélte Jean-Louis Bianco oktatási miniszter is. A különféle nyilatkozatok, állásfoglalások után „a kialakult jobb- és baloldali törésvonal mentén” kettészakadt a francia társadalom – írta egymástól függetlenül a Le Monde, és a konzervatív Le Figaro is.

hirado.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó