Davos - A multilateralizmushoz való visszatérést sürgette Merkel
2021. január 26. 20:03

– Tisztázni kell az egymás ügyeibe beavatkozás fogalmát a nemzetközi kapcsolatokban, különös tekintettel az eltérő társadalmi rendszerű országok közötti viszonyra – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Világgazdasági Fórum (WEF) online formában megtartott éves konferenciáján.

Angela Merkel német kancellárt (a képernyőn) hallgatja Klaus Schwab német közgazdász, a Világgazdasági Fórum alapító ügyvezető elnöke – MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

A politikus hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés fontosságát és elmondta, egyetért Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnökkel abban, hogy el kell kerülni a hatalmi tömbök kialakulását a nemzetközi színtéren, ez alapján azt is, hogy a Kína és az Egyesült Államok mögött felsorakozó országcsoportok szembenállása jellemezze a nemzetközi kapcsolatokat. Merkel mindemellett elmondta, hogy tisztázni kell az egymástól eltérő társadalmi modell alapján működő országok kapcsolatában, mit jelent a beavatkozás más ügyeibe, és mit jelent „a kiállás az alapvető és oszthatatlan jogok mellett”.

– A multilateralizmushoz a transzparencia, az átláthatóság is hozzátartozik. Átláthatóvá kell tenni, mi történik egy országban, hogy felmérhető legyen, vajon szabályokon alapuló kereskedelemről vagy jogtalan előnyszerzésről van-e szó – magyarázta a német kancellár.

A politikus ezt követően a koronavírus-helyzetre helyezte a hangsúlyt beszédében és elmondta, hogy támogatja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai kutatását, mely során a koronavírus eredetét kutatják a szakértők. Merkel hangsúlyozta, hogy az átláthatóság nem igazán volt kielégítő számára a világjárvány első szakaszában, amikor a járvány kínai kirobbanásával kapcsolatos információk megismerhetősége volt a kérdés.

– Németországnak és az egész Európai Uniónak nagyobb erőforrásokat kell koncentrálnia a nemzetközi fejlesztési együttműködésre – jelentette ki Merkel, hozzátéve, hogy a nemzetközi kapcsolatoknak része a nagy bajban nyújtott segítség, jelen esetben a vírus elleni oltás és a közreműködés a járvány utáni gazdasági helyreállításban.