Brüsszel lemaradt, mint a borravaló vakcinaügyben
2021. január 23. 10:58

„Vakcina kell, mert az jelenti az életet” – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban, nem sokkal azelőtt, hogy hivatalossá vált a magyar-orosz megállapodás, miszerint sikerült viszonylag gyorsan kétmillió adag Szputnyik V vakcinát beszerezni a magyar kormánynak. Az uniós szállítások továbbra is akadoznak, még a jövő héten is kevesebbet szállít a Pfizer a korábban ígértnél – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője elmondta: aki látta az Európai Tanács ülése utáni tájékoztatót, annak olyan érzése lehetett, mintha 2020 elején járnánk, és csak most kezdené az Európai Unió feltérképezni a járványhelyzetet.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a belső piac nyitva tartásáról beszéltek, de szóba került egy újfajta úti okmány is. Ez utóbbi már előremutatóbbnak tűnik, de brüsszeli intézmények vezetői mintha időben el lennének csúszva – jegyezte meg Lomnici.

A kivétel talán csak az volt, hogy elmondták: népességarányosan akarják szétosztani a vakcinákat, de összességében nem időszerű ügyekről beszéltek az uniós vezetők.

Az orosz vakcina, a Szputnyik V magyar beszerzése kapcsán Lomnici emlékeztetett, hogy a németek és Angela Merkel kancellár is szorgalmazta, hogy az oroszok is engedélyeztessék Európában a vakcinájukat.

El kell oszlatni azokat a tévhiteket, melyek az orosz és kínai vakcinákról szólnak és amelyeket a magyar baloldal is emleget

hirado.hu - M1
Címkék:
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Agytröszt a polgári politikához
    A baloldali pártok társadalmi kötődése folyamatosan csökken, az ország egyes részein alig vannak tagjaik és szervezeteik, ezért a propagandamédiájukra hagyatkoznak üzenetük terjesztésénél. Ők a tagadásra és irigységre építenek. A polgári világ ennél sokkal tisztább és pozitívabb.
  • Fő cél: megakadályozni a szövődményes eseteket
    A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó