Méltatlan helyzetbe kerültek Biden miatt az őt védő katonák
2021. január 23. 09:56

Joe Bidené lett az Amerikai Egyesült Államok leginkább túlbiztosított beiktatása. A Nemzeti Gárda mintegy 25 ezer tagját vezényelték ki a Capitolium környékére szerdán, majd a beiktatás utáni napon parkolóházakba zsúfolták őket, ott kellett aludniuk.

A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartották és idén sem volt ez másképp, azonban ez a ceremónia jelentősen különbözött a korábbiaktól. A járványhelyzet és az esetleges tüntetések miatt ugyanis az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb mértékben biztosított – sokak szerint túlbiztosított – elnöki beiktatása zajlott le szerdán.

A kiemelt óvintézkedéseket egyebek között Capitolium épületének január 6-i megostromlása indokolta, illetve, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint fennállt a lehetősége annak, hogy erőszakos tüntetések lesznek Washingtonban és a többi szövetségi állam fővárosaiban.

A Nemzeti Gárda mintegy 25 ezer katonáját vezényelték a helyszínre, de az elszállásolásukról már nem gondoskodtak.

Kép

Kép

Csütörtökön kiköltöztették őket a Capitoliumból és parkolóházakba terelték őket – áll a BBC beszámolójában.

Az eset nagy felháborodást váltott ki, több kongresszusi tag is felajánlotta saját irodáját, hogy a katonák ott pihenhessenek.Több állam kormányzója is jelezte, hogy a gárdisták hazahívását követelik a méltatlan körülmények miatt.

A parkolóházakba való kiköltöztetés azonban nemcsak méltatlan a Nemzeti Gárda tagjai számára, de komoly járvány- és egészségügyi kockázatot is jelent.

Pénteken Joe Biden bocsánatot kért a Nemzeti Gárda vezetőjétől a méltatlan körülmények miatt.

hirado.hu
Címkék:
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
  • Soltész: A kereszténység védelméért dolgozunk
    Egyre nagyobb teret foglal el a keresztényellenes ideológia és annak terjeszkedő emberi garnitúrája, sokszor éppen a tolerancia és elfogadás jelszavai mögé bújva. Pont ezért, ennek ellensúlyozása végett is szükségesek azok a jelképek, amelyek megerősítik az embereket a keresztény értékrendben.
  • Magyarnak lenni újra előny - egységes világnemzet
    Magyarnak lenni hátrány helyett újra előny, a magyarság mára "egységes világnemzetté vált" - emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a hétvégi magyar iskolák online találkozóján pénteken.
MTI Hírfelhasználó