Csendes koszorúzást tartottak a magyar kultúra napján Beregszászban
2021. január 22. 22:50

A magyar kultúra napját minden magyar közösség megünnepli, éljen bárhol a világban. Fontosnak tartják a gyökereket, a nemzethez tartozást. Idén korlátolt keretek közé szorulnak a rendezvények. A pandémia nem teszi lehetővé a koncertek vagy kulturális estek, irodalmi összejövetelek szervezését, ezért csendes megemlékezéseket tartanak.

karpatalja.ma

Beregszászban Kölcsey Ferenc domborműve előtt gyűltek össze az emlékezők, hogy leróják tiszteletüket a költő előtt. A magyar kultúra napja ugyanis Kölcsey nevéhez fűződik, oly módon, hogy 1823-ban ezen a napon, január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát. 1989 óta tartjuk ünnepnek e napot.

Kölcsey Ferenc emléktáblája, Beregszász | Karpatinfo.net.ua

A költő emléktáblája Beregszászban - karpatinfo.net.ua

Beregszászban a csendes megemlékezésen részt vett Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának Főkonzulja, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Orosz Ildikó megyei képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke és Csernicskó István, a II. RF KMF rektora. Jelen voltak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a Pro Cultura Subcarpathica képviselői is.

A megemlékezés a Himnusz eléneklésével ért véget.

Gál Adél

karpatalja.ma
Címkék:
  • Az egyezmény, aminek nyomán marhavagonokba zártak 76 ezer magyart
    Embereket nem lehet marhacsordaként az egyik országból a másikba átterelni – idézi Lloyd George egykori brit miniszterelnök kijelentését Ligeti Dávid. Mégis megtörtént: a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár történészével a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményről beszéltünk.
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó