Magyar egyházi vezetők kérik Bident a Szíria elleni szankciók felfüggesztésére
2021. január 22. 21:13

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita is támogatja azt a széles körű nemzetközi összefogást, amelynek részesei egy január 21-én közzétett nyílt levélben kérik az új amerikai elnököt, Joe Bident, hogy függessze fel az Egyesült Államok Szíria elleni szankcióit.Világszerte több mint kilencven vezető szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy oldja fel azokat a gazdasági szankciókat, amelyek megölik, elűzik, nyomorba döntik és más módon sértik Szíria lakosságát – adta közre Christian Solidarity International (CSI) keresztény emberi jogi szervezet magyar képviselete. Az összefogás alapját Alena Douhan, az ENSZ egyoldalú kényszerintézkedésekkel foglalkozó különleges megbízottjának jelentése adta.

Az ENSZ-különmegbízott december 29-én közzétett jelentésében leírta, hogy az Egyesült Államok szankciói „sértik a szíriai emberek emberi jogait”, és „súlyosbítják a szíriai, amúgy is súlyos humanitárius helyzetet, különösen a COVID-19 világjárvány során”, blokkolva a Szíria egészségügyi és gazdasági rendszerének működéséhez szükséges segítséget, kereskedelmet és a tíz éve tartó kegyetlen polgárháborúból való kilábaláshoz szükséges beruházásokat.

A levél aláírói kijelentik, hogy „a polgári lakosság kollektív büntetésének ez a formája példátlan humanitárius katasztrófába sodorja Szíriát”. Az aláírók között vannak keresztény vezetők, volt diplomaták és katonák, humanitárius segélymunkások, emberi jogvédők és törvényhozók.

A levelet kilenc szír egyházi vezető írta alá, köztük a Szír Ortodox, a Szír Katolikus és a Melkita Görögkatolikus Egyházak pátriárkái, a Szíriai Örmény Protestáns Egyház elnöke és az Aleppói Arab Presbiteriánus Egyház lelkésze. A szír egyházi vezetők mellett pedig Veres András győri megyéspüspök és Kocsis Fülöp érsek-metropolita is ott van a támogatók között.

A szíriai konfliktus 2011-es kirobbanásakor az Egyesült Államok széleskörű gazdasági szankciókat vezetett be a rendszerváltás kikényszerítésére.

A háború előtt Szíria a Közel-Kelet egyetlen élelmiszer-önellátó országa volt.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) kijelenti, hogy Szíria a tömeges éhezés szélén áll.

Bár a harcok az ország nagy részén már befejeződtek, az elmúlt évben az Egyesült Államok és szövetségesei súlyosbították a Szíriával szembeni szankciókat, elértéktelenítették valutáját és szírek millióit taszították nyomorba.

A Szíriával szembeni szankciók rendkívül megnehezítik a gyógyszerek és orvosi berendezések behozatalát, amelyek elengedhetetlenek a COVID-19 és más betegségek, például a rák, a veseelégtelenségek és skizofrénia gyógyítására. „A nyomorba taszított szírek milliói éhesen és fázva fognak lefeküdni ma este” – emlékeztetik az aláírók Biden elnököt.

A nyílt levél felszólítja az új amerikai elnököt, hogy „az ENSZ különmegbízotti ajánlás végrehajtásával segítsen a szíriaiakon a humanitárius válság enyhítésében, ami az instabilitás új hullámával fenyeget a Közel-Keleten és azon túl”.

John Eibner, a CSI nemzetközi elnöke – az egyik aláíró – kijelentette, hogy az „összes, a hatalomért és befolyásért küzdő résztvevő, valamint az általuk használt különféle fegyverek fokozták a szír nép szenvedéseit az elmúlt tíz évben.”

„De ma egyre nyilvánvalóbb – tette hozzá Eibner –, hogy a szankciók a gazdasági túlerő aránytalan érvényesítése és az ártatlan civilek kollektív büntetésének egy formája, amely a társadalom leggyengébb, legkiszolgáltatottabb tagjainak jobban árt, mint a hatalmon lévőknek.”

Az üzenet így zárul: Úgy gondoljuk, hogy az Egyesült Államok jogos nemzeti érdekei anélkül érvényre juttathatók, hogy a szíriai népet gazdasági eszközökkel sújtanák.”

A nyílt levél aláírói az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svájc állami vezetőihöz is eljuttatták kérésüket. Ezek az országok is csatlakoztak ugyanis az Egyesült Államok által – az ENSZ Biztonsági Tanács felhatalmazása nélkül – indított Szíria elleni szankciókhoz.

magyarkurir.hu
Címkék:
MTI Hírfelhasználó