A magyar családpolitikát állította be követendő modellként a francia filozófus
2021. január 20. 23:18

Magyarországon nincs bevándorlás, ám ott is alacsony a születésszám. Orbán Viktor viszont erőteljes családpolitikai fordulatot hajtott végre – fogalmazott Éric Zemmour konzervatív filozófus, esszéista a CNews francia televízióban. Az adásban a Franciaországban ijesztő méreteket öltött születésszám-zuhanásról vitáztak a résztevők.

A most lezárult 2020-as esztendőben a legfrissebb adatok szerint olyan alacsony volt a születések száma Franciaországban, mint 1945 óta még sohasem. Míg 2019-ben 1,86 gyermek jutott egy nőre tavaly, már csak 1,84.

Már Napoleon korszakában is a „grandeur”-t, a francia nép erejét és nagyságát a magas lélekszámra, az erőteljes népszaporulatra alapozta meg – emlékeztetett Zemmour, (A politique de grandeur, a francia nép erejére és prosperitása volt a jelszava 1958 után Charles de Gaulle-nak, ezt a felívelést a baloldali 1968-as diáklázadás törte meg – a szerk). Zemmour rámutatott: hosszú ideig konszenzus uralkodott a francia családpolitikában, mely még olyan, egymástól szélsőségesen különböző kormányok esetében sem változott, mint a Vichy-korszak vagy az említett de Gaulle rendszere.

Az 1945 utáni időszakban több milliós betelepülés lendítette fel a demográfiai mutatókat: Algéria, Olaszország, Portugália irányából érkeztek tömegek, és megindult az arabok, kabilok beáramlása is; emellett az 50-es évek baby-boomja is „felpörgette” a születésszámot – idézte fel Zemmour.

A gondolkodó a balliberalizmus olyan szent teheneit is célba vette, mint az abortusz, s utalt rá: a népesség fogyását gyorsítja, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket.

A Pew Research Center amerikai kutatóközpont adtait idézve Zemmour figyelmeztetett: 10 millió muzulmán is lehet az országban, emellett millió, gyakorlatilag illegálisan tartózkodó bevándorlóval is számolhatnak a franciák.

Orbán is hasonló cipőben járt, de…

A vitában érvként elhangzott, hogy – mint Éric de Riedmatten, a CNews gazdasági riportere fogalmazott – a romló életkörülmények, a munkanélküliség okán a fiatalabb generációk gyakran nem mernek családot alapítani.

„Hasonló problémákkal küzdött Orbán Viktor is” – emelte ki Éric Zemmour – „őnáluk nincs bevándorlás, ám alacsony a születésszám. Orbán erőteljes családpolitikai fordulatot hajtott végre: komoly összegeket fordított családtámogatásra, sőt lebeszélik a válásról az embereket”, sorolta Zemmour, aki támogatónak látta a magyar családpolitikát.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a jelenlegi francia családpolitika nem ad elfogadható választ a felmerülő kérdésekre: „A 3 gyereket igen, de a poligámiát, a 7-8 gyereket nem kéne támogatni”.

Elismerve, hogy a vészesen csökkenő francia népesség lélekszáma még erősebben zuhanna a bevándorlók nélkül, felidézte, hogy az újabb generációk esetében totális csődöt mond az integráció. Ez viszont megkétszerezi a problémát: a bevándorlók által folyamatosan növelt, ám idegenként viselkedő, integrálhatatlan tömeg növekedését.

Éric Zemmur kiemelte: „nem kell Franciaországban két társadalom”

hirado.hu
Címkék:
  • "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson"
    "Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.
  • Agytröszt a polgári politikához
    A baloldali pártok társadalmi kötődése folyamatosan csökken, az ország egyes részein alig vannak tagjaik és szervezeteik, ezért a propagandamédiájukra hagyatkoznak üzenetük terjesztésénél. Ők a tagadásra és irigységre építenek. A polgári világ ennél sokkal tisztább és pozitívabb.
  • Fő cél: megakadályozni a szövődményes eseteket
    A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
MTI Hírfelhasználó