Online megemlékezés a magyarországi németek elhurcolásáról
2021. január 19. 08:22

Online emlékezett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke a magyarországi németek elhurcolására a történtek 75. évfordulóján kedden. Az esemény helyszíne eredetileg Bonyhád volt, de a koronavírus-járvány miatt a szervezők az online megemlékezés mellett döntöttek.

Englenderné Hock Ibolya, a "Nemzeti ünnepek és emléknapok" Facebook-oldalon közzétett videóban azt mondta, hogy 2013 óta január 19-én a központi állami megemlékezést németek lakta településeken tartják, idén azonban a járványhelyzet miatt az eseményt későbbi időpontra tették.
   
Az elnök az önkormányzat és Ritter Imre nemzetiségi képviselő nevében ezért a videóval emlékezett a kitelepítésre.
   
Englenderné Hock Ibolya felidézte, hogy az első, mozdonyhoz csatlakoztatott marhavagonok, oldalukon az "Isten veled, édes hazánk" felirattal 1946. január 19-én "szállították az ismeretlenbe a megalázott, kisemmizett, házaiktól megfosztott embereket".
   
Úgy fogalmazott: az évszázadokkal korábban választott hazájuk, amelyhez minden csalódásuk ellenére a végsőkig hűek maradtak, cserbenhagyta őket.
   
Az első vonatot továbbiak követték nyugat felé, tízezreket pedig már 1944-től kezdődően a Szovjetunióba szállítottak kényszermunkára - tette hozzá.
   
Az elnök szerint az emlékezés mindig történelmi eseményekről szóló megemlékezést jelent, az utókor szemszögéből történő vizsgálatukat és értékelésüket, de "a mindennapok apró momentumaihoz ragaszkodásról is szól".
   
A múlttal való megbékélés fontos, de még fontosabb a jövőbe tekintés - hangsúlyozta.
   
Mint mondta, őt úgy nevelték, számára egyértelmű, hogy német, de a gyermekeinek és unokáinak ez már nem annyira természetes. Már nem lehet olyan generációról beszélni, amely a magyarországi német identitását a születésekor kapta, sokkal inkább az identitás tudatos vállalásáról van szó. Azt pedig ki kell bontakoztatni, és ebben támogatni kell a családokat - vélekedett, hozzáfűzve: ez a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a német nemzetiséget képviselő testületek, intézmények, civil szervezetek legfontosabb küldetése.
   
Az országos német önkormányzat stratégiájának mottója is - "Magyarországi német vagy. Vállald!" - a népcsoport iránti tudatos elköteleződésre szeretné felhívni a figyelmet, amely a népszámlálás évében még hangsúlyosabbá válik - mondta Englenderné Hock Ibolya.
   
Az Országgyűlés 2013-ban nyilvánította január 19-ét a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává; 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német nemzetiségűeket szállító első vonatszerelvény.
   
A győztes nagyhatalmak a második világháborút lezáró potsdami konferencián abban állapodtak meg, hogy a Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon maradt német lakosságot "szervezett és humánus módon" legalább részben át kell telepíteni Németországba.
 

MTI
Címkék:
  • Matolcsy György: Újra kell indítanunk a 2020-as éveket
    Első pillanatra úgy tűnhet, hogy a magyar gazdaság újraindítása csak annyit jelent, hogy kinyitnak azok, akik korábban bezártak, de valójában több újraindításra is szükség van – állapította meg a növekedés.hu portálon hétfőn megjelent bloggjában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Újra kell indítanunk a 2020-as éveket, a gazdasági felzárkózás folyamatát.
  • Egymillió ember már megkapta az oltást Magyarországon
    Folyamatosan zajlik az oltás, ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe.
  • Szigorúbb korlátok között kell élnünk két hétig
    Számos korlátozó intézkedéssel igyekszik megállítani a kormány a koronavírus-járvány harmadik, minden korábbinál agresszívabbnak mutatkozó hullámát. A mindennapi élethez szükséges boltokat leszámítva bezárnak az üzletek, a legtöbb szolgáltatás két hétig nem lesz elérhető, a közműveknél pedig csak elektronikus formában lehet majd ügyeket intézni.
MTI Hírfelhasználó