Hodorkovszkij keményen beszólt Putyinnak
2021. január 18. 20:15

Mihail Hodorkovszkij kegyvesztett volt orosz olajmágnás hétfőn kijelentette, hogy Alekszej Navalnij letartóztatásával Vlagyimir Putyin elnök, "az öregedő autokrata" azt próbálja meg demonstrálni, hogy még mindig ő a nagyfőnök Oroszországban.

Hodorkovszkij szerint a Nyugatnak inkább cselekednie kellene, mintsem tárgyalni, ha Navalnij letartóztatása után befolyást akar gyakorolni a Kremlre.
Hodorkovszkij szerint a Nyugatnak inkább azok ellen kellene szankciókat elrendelni, akik világszerte érintettek az orosz korrupciós hálózat bővítésében, mintsem az oroszországi Északi Áramlat-2 gázvezeték ellen.

"Putyinnak az az érzése, hogy meg kell mutatnia, még mindig ő a vezérkos a nyájban, különben az emberek azt hiszik, hogy már nem ő a nagyfőnök" - mondta az 57 éves Hodorkovszkij a Reuters brit hírügynökségnek Londonban adott interjúban.

"Egy bűnszervezetek útján bűnözői módszerekkel kormányzó öregedő kényurat soha nem védelmeznek a törvények.  Ami védi, az az elképzelés (...), hogy ő a nagyfőnök, és ez az, amit most kétségbe vontak" - tette hozzá.

"Navalnij őrizetbe vétele azt jelenti, hogy a Putyin-rezsim, a bűnöző rendszer a társadalomra való önkényuralmi nyomásgyakorlás módszerei felé halad" - mondta Hvorosztovszkij.

Egy himki bíróság hétfőn döntött Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus egy hónapos előzetes letartóztatásáról. Navalnij vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban Oroszországban Novicsok típusú idegméreggel megpróbálták megmérgezni. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra 2014-ben csalás és pénzmosás vádjával kiszabott 3,5 évi felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

Hodorkovszkij, aki a Yukos olajvállat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután összeütközésbe került Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén 14 évre ítélték. Az orosz államfő a komoly politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban kegyelemben részesítette. Ezután Hodorkovszkij Svájcba távozott, ahonnan továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

A volt olajmágnás közölte, szeretné, ha Navalnijt szabadlábra helyeznék, de a valóság az, hogy az ellenzéki politikus növekvő nyomásra számíthat az orosz hatóságok részéről, és nem zárta ki azt sem, hogy akár tízévi börtönre ítélik.

MTI
Címkék:
  • Az egyezmény, aminek nyomán marhavagonokba zártak 76 ezer magyart
    Embereket nem lehet marhacsordaként az egyik országból a másikba átterelni – idézi Lloyd George egykori brit miniszterelnök kijelentését Ligeti Dávid. Mégis megtörtént: a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár történészével a csehszlovák-magyar lakosságcsere-egyezményről beszéltünk.
  • Sztálin nem indul az előválasztáson
    A komoly jelöltek még kivárnak, és lebegtetik indulásukat. A szándékaikról szóló találgatás a legjobb nekik, mivel addig is róluk beszélnek.
  • Mindenki regisztráljon a vakcináért
    A kormányfő mindenkit arra kért pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcináért. Így húsvétra az összes jelentkező megkaphatja az első adagját, és ezzel pedig Magyarországon lesz messze a legmagasabb az átoltottság az unióban - tette hozzá Orbán Viktor.
MTI Hírfelhasználó