Választási perpatvar Ugandában
2021. január 16. 09:12

A hivatalban levő elnök és az ellenzék vezére is győztesnek hirdette magát az ugandai elnökválasztáson.

A hivatalos adatok szerint Yoweri Museveni elnök magabiztosan nyerte el hatodik mandátumát is, de a rendkívül népszerű énekesből lett ellenzéki jelölt Bobbi Wine szerint általános volt a csalás és megfélemlítés, de ennek ellenére ő kapott több szavazatot. A választási bizottság elnöke szerint nagyrészt békésen zajlottak a választások, a rendőrségi szóvivő is megerősítette.

A voksolásra fokozott biztonsági óvintézkedések és az internet-hozzáférés korlátozása mellett került sor.

A közösségi oldalakat és az üzenetküldő szolgáltatásokat kedd óta nem lehet elérni az országban.

Wine előzőleg azt nyilatkozta, hogy a választásokat elcsalták, és jogi úton fogják megkérdőjelezni az eredményt. Kilátásba helyezett békés tiltakozásokat is. Magára úgy utalt, mint „megválasztott elnökre".

A népszerű ellenzéki politikust a választási kampány alatt többször is letartóztatták, és a visszaélések miatt kérelemmel fordult a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). Azt is hangoztatta, hogy veszélyben érzi az életét.

A hadsereg szóvivője kijelentette: nem igaz, hogy a katonák körbezárták Wine otthonát. A rendőrség azt állította, hogy három ismeretlen ember megpróbált behatolni a lakhelyre. Egyet letartóztattak, kettő elmenekült – mondta egy szóvivő.

hirado.hu
Címkék:
  • Most zárnunk kell, hogy húsvétkor nyithassunk
    Most zárnunk kell ahhoz, hogy húsvétkor nyithassunk - mondta a Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: "Az biztos, hogy a mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, most már a vírus elleni háborúnak utolsó szakaszában, a célegyenesben vagyunk.
  • Operatív törzs: 221 ember ellen intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt
    A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 221 esetben intézkedtek a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.
  • Előrébb az agarakkal!
    A kutyatartásról írt könyvet dr. Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője. A politikus maga is tart kutyát - pumit -, így hozzáértően ajánlja a magyar kutyafajtákat a családok figyelmébe. Elsősorban az erdélyi kopó és a magyar agár megőrzésére kell vigyázni.
MTI Hírfelhasználó