Karácsonyék összevonnák, ami össze van vonva
2020. december 3. 17:30

Várjuk egy ideje, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elmagyarázza, hogyan is képzeli el a fővárosi cégek összevonását. Megtette helyette Bardóczi Sándor főépítész, de a zűrzavar csak nagyobb lett. A nyilatkozatokból úgy tűnik: az egyetlen cél a Tarlós István előző főpolgármester által létrehozott Budapesti Városüzemeltetési Holding szétzúzása.

Karácsony Gergely november közepén a főváros szorult anyagi helyzetével magyarázta, hogy a vezetés a saját tulajdonú cégek összevonása mellett döntött. A főpolgármester közösségi oldalán úgy tájékoztatott: a párhuzamosságokat kiküszöbölő, nem hatékony rendszert 2023-ra tervezték átalakítani, de a jelenlegi helyzet miatt előbbre hozták. Hogy egy szerinte drága és nem hatékony rendszert amúgy miért működtettek volna még ennyi évig, az nem derült ki, de cikkünknek most nem is ez a tárgya.

Karácsony Gergely november 21-i Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, a Berlinben és Bécsben már jól működő úgynevezett Stadtwerke mintájára összevonják a fővárosi tulajdonú cégeket, így például kevesebb igazgatói fizetést kell kiosztaniuk. A bejegyzés szerint „a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze”.

Karácsonyék elképzeléséből egyelőre annyit érteni, hogy ne úgy legyen, ahogy Tarlósék kitalálták Fotó: archív/MTI

Fürjes Balázs államtitkár nem sokkal később több nyilvános üzenetben kérte a főpolgármestert, zöldpolitikusként legalább a 153 éves FŐKERT vállalatot kímélje. Erre válaszolt december 1-jei Facebook-posztjában Bardóczi Sándor, Budapest főépítésze így: „a FŐKERT – és ez lehet, hogy sokaknak meghökkentő lesz – eddig sem volt független. A Budapest Város Holding (BVH) tagvállalataként (nyilván a Budapesti Városüzemeltetési Holdingot értette ezalatt a főépítész – a szerk.) működött ez elmúlt időszakban”. Hozzátette még, hogy: „azaz a javaslat nem az elmúlt 153 év alatt is többféle konstrukcióban és vállalati felépítéssel működő FŐKERT végét jelenti, hanem a BVH-ét, amelyet történetesen Tarlós István hozott létre, pont azzal a céllal, hogy egyszer majd ezek a cégek össze legyenek vonva”.

A probléma a következő:

A Budapest Város Holdingnak, amely a Tarlós-időszakban jött létre, jelenleg a következő fővárosi cégek a tagjai: Budapest Gyógyfürdői Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., FKF Nonprofit Zrt., FŐKERT Nonprofit Zrt., FŐKÉTÜSZ Kft., FŐTÁV Zrt. Tehát hat vállalat egy irányítás alatt.

A Stadtwerke rendszerben közös közmű céggé olvadna össze (Karácsony fogalmaz így): a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és a Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding.

Az egész azért érthetetlen, mert Karácsony összeolvadásról beszél, amelynek része a BVH. Ez a cég azonban már eleve maga alá gyűjti azokat a vállalatokat, amelyekkel össze akarják olvasztani. Ha visszanézzük Bardóczi idézett sorait, azt olvashatjuk, hogy mindez a BVH végét jelenti. Az eddigi közlemények alapján tehát nem állapíthatunk meg mást, minthogy a Stadtwerke egyetlen célja feltehetően a Tarlós által létrehozott holding felbontása és más néven való átszervezése.

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Szarvas József: El kell vállalni a feladatot!
    Van jó pár olyan gondolatom, kérdésem, amely egy színészi pályára készülő fiatal számára izgalmas lehet. Most a diákokkal együtt magam is pályakezdő leszek. Több mint negyven magam mögött hagyott évaddal.
  • A mezőgazdaság az ország legfontosabb bástyája
    A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság és a rá épülő hazai élelmiszeripar az ország legfontosabb bástyája - jelentette ki az agrárminiszter az Északi Agrárszakképzési Centrum gépjárműátadásán kedden Nyíregyházán.
  • Eleven és gazdagodó a nemzeti hagyomány
    Mind a hungarikumokkal, mind a folkTrend! mozgalommal azt mutatjuk be, hogy milyen ma a magyar és milyen lehetne. Tehát nem kell leragadnunk ott, hogy milyen volt. Föl kell mutatnunk azt, hogy ez élő kultúra, sőt elevenebb is lehetne.
MTI Hírfelhasználó